Set-22 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 21, 77, 211, 391, 697, 1077

2. 70, 132, 224, 354, 522

3. 176, 218, 234, 258, 340, 410

4. 14442, 5838, 2202, 800, 282, 98

5. 11.8, 12.6, 13.4, 14.3, 14.8

Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.

6. 211, 213, 219, 237, 281, 405

7. 30, 39.0, 50.7, 67.91, 85.683, 111.3879

8. 77, 303, 475, 595, 677, 727

9. 76, 140, 110, 124, 116, 120

10. 77, 126, 164, 166, 202, 206

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. Question

21, 77, 211, 391, 697, 1077

Ans: 4
The pattern adds the number to product of a prime number and the number following it:
21 + 7 x 8 = 77
77 + 11 x 12 = 209
209 + 13 x 14 = 391
391 + 17 x 18 = 697
697 + 19 x 20 = 1077

2. Question

70, 132, 224, 354, 522

Ans: 2
The pattern is as follows:
43 + 6 = 70
53 + 7 = 132
63 + 8 = 224
73 + 9 = 352
83 + 10 = 522

3. Question

176, 218, 234, 258, 340, 410

Ans: 2
The series adds the product of the digits to the previous number:
176 + 42 = 218
218 + 16 = 234
234 + 24 = 258
258 + 80 = 338
338 + 72 = 410

4. Question

14442, 5838, 2202, 800, 282, 98

Ans: 5
The pattern is shown below:
14442/3 + 45 = 5838
5838/3 + 44 = 2202
2202/3 + 43 = 798
798/3 + 42 = 282
282/3 + 41 = 98

5. Question

11.8, 12.6, 13.4, 14.3, 14.8

Ans: 3
The pattern is shown below:
√140= 11.8
√160= 12.6
√180= 13.4
√200= 14.1
√220= 14.8

Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.
6. Question

6. 211, 213, 219, 237, 281, 405

Ans: 4
The next term is obtained by adding the number to the product of its digits.
211 + 2 = 213
213 + 6 = 219
219 + 18 = 237
237 + 42 = 279
279 + 126 = 405

7. Question

30, 39.0, 50.7, 67.91, 85.683, 111.3879

Ans: 2
The pattern is as follows:
30 x 1.3 = 39.0
39.0 x 1.3 = 50.7
50.7 x 1.3 = 65.91
65.91 x 1.3 = 85.683
85.683 x 1.3 = 111.3879

8. Question

77, 303, 475, 595, 677, 727

Ans: 4
The pattern is as follows:
77 + 152 + 1 = 303
303 + 132 + 1 = 473
473 + 112 + 1 = 595
595 + 92 + 1 = 677
677 + 72 + 1 = 727

9. Question

76, 140, 110, 124, 116, 120

Ans: 1
From the 3rd number, each successive term is average of previous 2 terms:
(76 + 140)/2 = 108
(140 + 108)/2 = 124
(108 + 124)/2 = 116
(124 + 116)/2 = 120

10. Question

77, 126, 164, 166, 202, 206

Ans: 3
The next term is obtained by adding the number to the square of the last digit of the previous number.
77 + 72 = 126
126 + 62 = 162
162 + 22 = 166
166 + 62 = 202
202 + 22 = 206

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.