Set-22 Quadratic Equations (Inequalities) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Quadratic Equations (Inequalities) for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:1-5) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:

1.
X2 -6 √3 X -48 =0
Y2 – √2y -24 =0

2.
X2+5 √3 X -42 =0
Y2 – 8 √2 y +30 = 0

3.
X2 +4 √10 x+40 =0
4 √3 Y2 -5y -2 √3 =0

4.
X2– √2 x -24 =0
Y2 – 8  √3 y +48 =0

5.
2X2 – (4+√13) x +2 √13 =0
10y2 – (18+5 √13) y +9 √13 =0

Directions:6-10) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:

6.
3x+5y =69
9x+4y =108

7.
63x -194x1/2+143 =0
99y-255y1/2+150=0

8.
12x2 + 11 x + 12 = 10x2+22x
13y2 – 18y + 3 = 9y2 – 10y

9.
16x2 – 40x – 39 = 0
12y2 – 113y + 255 = 0

10.
(X1/4 )2/625 =169/X3/2
Y4/3* Y2/3*2786 =7*Y3

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:1-5) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:

    1. Question

    X2 -6 √3 X -48 =0
    Y2 – √2y -24 =0

    Ans:3
    X2 -6 3 X -48 =0X(x -8 3) +2 3 (x -8 3) =0

    (X -8 3) (x + 2 3) =0

    X =8 3, – 2 3

    Y2 2y -24 =0

    Y2 – 4 2y +3 2y -24 =0

    Y = 4 2, – 3 2

    Relationship cannot be determined

  2. 2. Question

    X2+5 √3 X -42 =0
    Y2 – 8 √2 y +30 = 0

    Ans:2
    X2+5 3 X -42 =0(X +7 3) (X – 23) =0

    X = -7 3, 2 3

    Y2 – 8 2y +30 = 0

    Y = 5 2 , 3 2

    x < y

  3. 3. Question

    X2 +4 √10 x+40 =0
    4 √3 Y2 -5y -2 √3 =0

    Ans:2
    X2 +4 √10 x + 40=0(X +2 10) (X +2 10) =0

    X= – 2 10, – 2 10

    4 3 Y2 -5y -2 3 =0

    Y = +8 /43, -3 / 4 3

    x < y

  4. 4. Question

    X2– √2 x -24 =0
    Y2 – 8  √3 y +48 =0

    Ans:2
    X2 2X -24 =0X2 – 4 2X +3 2X -24 =0

    X = 4 2 ,  -3 2

    Y2 – 8 3 y +48 =0

    (Y -4 3 ) (Y -4 3 ) =0

    Y =4 3   , 4 3

    x < y

  5. 5. Question

    2X2 – (4+√13) x +2 √13 =0
    10y2 – (18+5 √13) y +9 √13 =0

    Ans:3
    2X2 – (4+13)x +2 13 =0X = 4 /2, 13/2

    X=2, 1.8

    10y2 – (18+5 13)y +9 13 =0

    Y = 18/10, 5 13 /10

    Y =1.8, 1.8

    x ≥ y

    Directions:6-10) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:

    6. Question

    3x+5y =69
    9x+4y =108

    Ans:2
    9x+4y =108 ——– (1)3x+5y =69 ——— (2­)

    à(2)*3

    9x+15y = 207

    9x+4y =108

    11y =99

    Y=9

    9x +36 =108

    9x=72

    X=8

    x < y

  6. 7. Question

    63x -194x1/2+143 =0
    99y-255y1/2+150=0

    Ans:5

    1. 63x -194 x1/2+143 = 0

    Or 63x -117 x ½ -77 x ½ +143 = 0

    Or (7 x1/2 -13) (9 x1/2 -11) = 0

    x =169/ 49,121/81

    1. 99y – 255 y ½ +150 = 0

    or 99y – 165 y 1/2 – 90 y 1/2 +150 = 0

    or (11y1/2 – 10)(9y1/2 -15) = 0

    y = 100/121, 225/81

  7. 8. Question

    12x2 + 11 x + 12 = 10x2+22x
    13y2 – 18y + 3 = 9y2 – 10y

     Ans:3
    12x2 + 11 x + 12 = 10x2+22x2x2 -11x +12 =0

    X =8/2, 3/2 = 4, 1.5

    13y2 – 18y + 3 = 9y2 – 10y

    4y2 -8y +3 =0

    Y = 6/4, 2/4 =1.5, 0.5

    X≥ y

  8. 9. Question

    16x2 – 40x – 39 = 0
    12y2 – 113y + 255 = 0

    Ans:2
    16x2 – 40x – 39 = 0or 16x2 – 52x + 12x – 39 = 0

    or (4x- 13) (4x + 3)

    x= 13/4, – ¾

    12y2 – 113y + 255 = 0

    or 12y2 – 45y – 68y + 255 = 0

    or (4y – 15) (3y – 17) = 0

    y =15/4, 17/3

    x < y

  9. 10. Question

    (X1/4 )2/625 =169/X3/2
    Y4/3* Y2/3*2786 =7*Y3

    Ans:2
    X1/2 /625 =169/X3/2X2 = 625*169

    X=  ± (25*13) = ±325

    Y6/3*2786 =7*y3

    Y =2786/7 =398

    X<Y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.