Set-22 Simplification/Approximation For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Simplification/Approximation Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-10): What approximate value will come in place of question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

1. (18.06)2 + (31.07)2 – (33.96)2 = ?

2. (23.06)2 – 9.06 = ? x 10.06

3. (?)2 + 4.973 = 38.962 – 29.07

4. 35.07 x 20.93 – 15.07 = ? x 29.95

5. 4654.99 ÷ 94.98 x 29.97 = ? + 10.06

6. 49.92% of 1759.87 + √168.86 = 833.12 + ?

7. 50.12% of (?)2 = 17.04 + 30.04 ÷ 2.11

8. 1598 ÷ 63.96 x 21.01 = ? + 25.03 x 13.04

9. (13.03)2 + (9.96)2 + (21.01)2 + (16.03)2 = ?

10. 24.04 x 16.03 + (17.01)2 = ? x 20.04

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-10): What approximate value will come in place of question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

1. Question

(18.06)2 + (31.07)2 – (33.96)2 = ?

Ans: 1
? ≈ 182 + 312 – 342
= 324 + 961 – 1156
= 129

2. Question

(23.06)2 – 9.06 = ? x 10.06

Ans: 1
? = (232 – 9)/10
= (529 – 9)/10
= 520/10 = 52

3. Question

(?)2 + 4.973 = 38.962 – 29.07

Ans: 2
(?)2 ≈ 392 – 29 – 53
= 1521 – 29 – 125 = 1367
So, ? ≈ 37

4. Question

35.07 x 20.93 – 15.07 = ? x 29.95

Ans: 2
? = (35 x 21 – 15)/30
= (735 – 15)/30
= 720/30 = 24

5. Question

4654.99 ÷ 94.98 x 29.97 = ? + 10.06

Ans: 4
? = 4655 ÷ 95 x 30 – 10
= 49 x 30 – 10
= 1470 – 10 = 1460

6. Question

49.92% of 1759.87 + √168.86 = 833.12 + ?

Ans: 4
? ≈ (50 x 1760/100) + √169 – 833
= 880 + 13 – 833
= 60

7. Question

50.12% of (?)2 = 17.04 + 30.04 ÷ 2.11

Ans: 2
50% of (?)2 = 17 + 30/2 = 17 + 15 = 32
?2 = 32 x 100/50 = 64
? = 8

8. Question

1598 ÷ 63.96 x 21.01 = ? + 25.03 x 13.04

Ans: 3
1600 ÷ 64 x 21 = ? + 25 x 13
=> 25 x 21 = ? + 325
=> ? = 525 – 325 = 200

9. Question

(13.03)2 + (9.96)2 + (21.01)2 + (16.03)2 = ?

Ans: 3
? ≈ 132 + 102 + 212 + 162
= 169+100+441+256 = 966 ≈ 965

10. Question

24.04 x 16.03 + (17.01)2 = ? x 20.04

Ans: 4
24 x 16 + 172 = ? x 20
=> 384 + 289 = ? x 20
=> 673 = ? x 20
=> ? = 673/20 = 33.65 ≈ 34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.