Set-23 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. Veena obtained Rs. 8376 as simple interest on a certain amount 8% per annum after 6 yr. What is the amount invested by Veena?

2. Two numbers are such that the sum of twice the first number and thrice the second number is 36and the sum of thrice the first number and twice the second number is 39. Which is the smaller number?

3. The difference between the present ages of Arun and Deepak is 14 yr. Seven years ago, the ratio of their ages was 5 : 7 respectively. What is Deepak’s present age?

4. a, b, c, d and e are 5 consecutive even numbers. If the sum of ‘a’ and ‘d’ is 162, then what is the sum of all the numbers?

5. A cylinder, a hemisphere and a cone stand on the same base and have the same height . the ratio of the area of their curved surface is

6. The ages of Ranjana and Rakhi are in the ratio of 15 : 17 respectively. After 6 yr the ratio of their ages will be 9 : 10. What will be the age of Ranjana after 6 yr?

7. The simple interest accrued on an amount of Rs. 17000 at the end of four years is Rs. 6800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

8. In a class of 80 students and 5 teachers, each student got sweets that are 15% of the total number of students and each teacher got sweets that are 25% of the total number of students. How many sweets were there?

9. Bhawna decided to donate 12% of her salary to an Orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs. 2400 which was 125% of what she had decided earlier. How much is Bhawna’s salary?

10. Gaurav spent Rs. 38460 on the renovation of his home. Rs. 24468 on buying home theater and the remaining 28% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

1. Question

Veena obtained Rs. 8376 as simple interest on a certain amount 8% per annum after 6 yr. What is the amount invested by Veena?

Ans: 4
2. Question

Two numbers are such that the sum of twice the first number and thrice the second number is 36and the sum of thrice the first number and twice the second number is 39. Which is the smaller number?

Ans: 5
3. Question

The difference between the present ages of Arun and Deepak is 14 yr. Seven years ago, the ratio of their ages was 5 : 7 respectively. What is Deepak’s present age?

Ans: 1
4. Question

a, b, c, d and e are 5 consecutive even numbers. If the sum of ‘a’ and ‘d’ is 162, then what is the sum of all the numbers?

Ans: 4
5. Question

A cylinder, a hemisphere and a cone stand on the same base and have the same height . the ratio of the area of their curved surface is

Ans: 1
6. Question

The ages of Ranjana and Rakhi are in the ratio of 15 : 17 respectively. After 6 yr the ratio of their ages will be 9 : 10. What will be the age of Ranjana after 6 yr?

Ans: 4
7. Question

The simple interest accrued on an amount of Rs. 17000 at the end of four years is Rs. 6800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

Ans: 1
8. Question

In a class of 80 students and 5 teachers, each student got sweets that are 15% of the total number of students and each teacher got sweets that are 25% of the total number of students. How many sweets were there?

Ans: 4
9. Question

Bhawna decided to donate 12% of her salary to an Orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs. 2400 which was 125% of what she had decided earlier. How much is Bhawna’s salary?

Ans: 2
10. Question

Gaurav spent Rs. 38460 on the renovation of his home. Rs. 24468 on buying home theater and the remaining 28% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount?

Ans: 3