Set-23 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-23 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which drug is used to cure Osteoporosis?
1. Risedronate
2. Tramadol
3. Promethazine
4. Levothyroxine

Ans:1

2.A ______________ is the fleshy, spore-bearing fruiting body of a fungus.
1. Aloe Vera
2. Coral
3. Cactus
4. Mushroom

Ans:4

3.The xylem in plants are responsible for:
1. Transport of water
2. Transport of food
3. Transport of amino acids
4. Transport of oxygen

Ans:1

4.Which of the following bacterium causes crown gall disease in plants?
1. Bacillus thurigiensis
2. Agrobacterium tumefaciens
3. Pseudomonas fluorescens
4. None of these

Ans:2

5.The heat treatment applied to milk to stabilize and to remove disease causing bacteria is called as
1. Pasteurization
2. Fermentation
3. Coagulation
4. Homogenization

Ans:1

6.Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is –
1. Gill
2. Trachea
3. Book lung
4. Pulmonary sac

Ans:2

7.Which of the following is an egg laying mammal?
1. Bat
2. Leafy-Ant eater
3. Whale
4. Spiny Ant-eater(Echidna)

Ans:4

8.Which one of the following is Sanguinovorous ?
1. Mosquito
2. Bees
3. Housefly
4. Snail

Ans:1

9.Which one of the following organs converts glycogen into glucose and purifies the blood?
1. Liver
2. Kidney
3. Lungs
4. Spleen

Ans:1

10.Lichen is an association between which of the two?
1. Algae and fungus
2. Algae and tree
3. Fungus and tree
4. Bacteria and legume plant

Ans:1

11.What is a Pepper plant?
1. Bush
2. Shrub
3. Vine
4. Tree

Ans:3

12.Morphology of Chromosomes can be best studied at ______
1. Interphase
2. Prophase
3. Metaphase
4. Zygotene

Ans:3

13.Which of these process involves burning of food?
1. Digestion
2. Breathing
3. Respiration
4. Excretion

Ans:3

14.Which of these protein suppliments is used as ATP or energy binder?
1. Creatine
2. Steroid
3. Glucose
4. None of these

Ans:1

15.Blood is red in colour due to the presence of __________ .
1. Cytochrome
2. Chlorophyll
3. Hemocyanin
4. Haemoglobin

Ans:4

16. Which among the following elements has highest Electronegativity?
1. Gallium
2. Sodium
3. Arsenic
4. Caesium

Ans:3

17.Which drug is used for Pain Relief?
1. Risedronate
2. Tramadol
3. Folic Acid
4. Bupropion

Ans:2

18.Which of the following is a Synthetic rubber?
1. Leoprene
2. Monoprene
3. Neoprene
4. Isoprene

Ans:3

19.Which of the following elements has the lowest melting point?
1. Platinum
2. Carbon
3. Cobalt
4. Krypton

Ans:4

20.Which among the following compounds has the strongest hydrogen bond?
1. HI
2. HCl
3. HF
4. HBr

Ans:3