Set-23 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-23 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The fertile agrarian tract in the early Tamil country is denoted by the term
1. Palai
2. Marudam
3. Mullai
4. Neydal

Ans:2

2.The first Tamil Sangam is said to have been instituted by
1. Tiruvalluvar
2. Parasurama
3. Mamulanar
4. Agastya

Ans:4

3.Who of the following was a founder of the Bharat Naujawan Sabha in 1926?
1. Lala Lajpat Rai
2. Sardar Bhagat Singh
3. Lala Hardayal
4. Sohan Singh Bhakhna

Ans:2

4.Consider the following paragraph___
He was seriously injured in police Lathi charge in Lahore during demonstrations against Simon Commission for which he subsequently died in November 1928. Later on the British Officer, who was responsible for the lathi charge on him, was shot dead by Bhagat Singh and Rajguru.
The revolutionary referred to in the above paragraph is ___
1. Pandit Gobind Ballabh Pant
2. Mangal Singh
3. Moti Lal Nehru
4. Lala Lajpat Rai

Ans:4

5.In what session did Congress declared Complete Independence (Poorna Swaraj) as its goal?
1. Lahore session held in 1929
2. Madras session held in 1927
3. Ahmadabad session held in 1921
4. Gaya session held in 1922

Ans:1

6.The greatest painter of birds at Jahangir’s court was
1. Basawan
2. Mansur
3. Syed Ali Tabrizi
4. Khwaja Abdus Samad

Ans:2

7.Who among the following prohibited the use of Tobacco?
1. Akbar
2. Jahangir
3. Shahjahan
4. Aurangzeb

Ans:2

8.Name the poet who wrote “Prithviraj Raso”, a poem describing Prithviraj Chauhan’s life?
1. Vir Siroja
2. Chand Bardai
3. Meerja Umed
4. Nur Fateh

Ans:2

9.The enquiry Committee on Jallianwala Bagh incident was headed by-
1. Dyer
2. Irwin
3. Hunter
4. Simon

Ans:3

10. ___________ is a collection of architectural astronomical instruments, built by Maharaja Jai Singh II.
1. Jantar Mantar, Delhi
2. Group of Monuments at Hampi
3. Group of Monuments at Pattadakal
4. Nalanda, Bihar

Ans:1

11.Bahadur Shah I was ruler of which of the following dynasty?
1. Mughal dynasty
2. Balban Dynasty
3. Sayyid Dynasty
4. Tughlaq Dynasty

Ans:1

12. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by –
1. Jawaharlal Nehru
2. Kiran Desai
3. K Natwar Singh
4. K.M. Munshi

Ans:1

13.Who wrote the book ‘Glimpses of World History’?
1. Shashi Tharoor
2. Mahatma Gandhi
3. Nirad C Chaudhuri
4. Jawaharlal Nehru

Ans:4

14.Which of the following School accepted perception and inference as sources of valid knowledge?
1. Nyaya School
2. Vaisheshika
3. Both A & B
4. None of the above

Ans:2

15.Which of the following pairs of various eras and the respective years they commenced from, is wrong?
1. Saka Era; 78AD
2. Gupta Era; 318-319 AD
3. Vikram Era; 58 AD
4. Kali Era; 3102 BC

Ans:3

16. ‘Amuktamalyada’ written by Krishnadeva Raya, the ruler of Vijayanagar, was in
1. Sanskrit
2. Kannada
3. Telugu
4. Tamil

Ans:3

17.Who among the following taught the doctrine of ‘Shunyata’?
1. Nagarjuna
2. Shankaracharya
3. Harisena
4. Vallabhacharya

Ans:1

18.The Kalyana-mandapa was a notable feature of temple architecture in the kingdom of
1. Pallavas
2. Cholas
3. Kadambas
4. Vijayanagara

Ans:2

19.Which emperor conquered and annexed the northern part of Sri Lanka and named it Mummadi Cholamandalam?
1. Rajaraja I
2. Parantaka I
3. Rajendra I
4. Rajadhiraja I

Ans:1

20.At the second Round Table Conference, the Indian National Congress was represented by___
1. Jawahar Lal Nehru
2. Mohandas Karamchand Gandhi
3. Rajendra Prasad
4. Vallabh Bhai Patel

Ans:2