Set-23 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-23 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which one of the following Prime Ministers never faced the Parliament during the tenure?
1. Chandra Sekhar
2. VP Singh
3. Chaudhary Charan Singh
4. Atal Bihari Vajpayee

Ans:3

2.The Union Budget is laid before the two Houses of Parliament in accordance with Article Number of India Constitution
1. 73
2. 112
3. 360
4. 370

Ans:2

3.Sovereignty of India parliament is restricted by
1. Powers of the President of India
2. Judicial review
3. Leader of the opposition
4. Powers of the Prime Minster of India

Ans:2

4.Economic Survey is presented in parliament every year
1. before the presentation of budget for the coming year
2. after the presentation of budget for the coming year
3. after the presentation of finance bill
4. It has no relation with the presentation of budget

Ans:1

5.Which of the following standing committees of parliament has no MP from Rajya Sabha?
1. Public accounts Committee
2. Committee on Public Undertakings
3. Committee on Government Assurance
4. Estimates Committee

Ans:4

6.Privilege motion can be raised-against a Minister when he
1. loses confidence in the government
2. absents himself for a long time
3. breach rights and immunities given to him
4. avoids collective responsibility of the cabinet

Ans:3

7.Rajya Sabha enjoys more power than the Lok Sabha in the case of
1. Money Bills
2. None money Bills
3. Setting up of new All India Services
4. None of the above

Ans:3

8.The resolution of the removal of the Vice-President of India can be proposed in
1. Lok Sabha only
2. Rajya Sabha only
3. Joint Session of Parliament
4. any House of Parliament

Ans:2

9.In the Rajya Sabha the States have been given seats
1. In accordance with the seats in Legislative assembly of state
2. Equally
3. On the basis of population of state
4. On the basis of present economic status

Ans:3

10.Which one of the following states has the lowest number of elected members in the Rajya Sabha?
1. Jharkhand
2. Chhattisgarh
3. Jammu and kashmir
4. Himachal Pradesh

Ans:4

11.If the Speaker of the Lok Sabha wants to resign, he is required to send his resignation letter to the
1. Prime Minister
2. Deputy Speaker
3. president
4. Parliament Secretariat

Ans:2

12.Which one of the following States has the highest number of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Lok sabha?
1. Bihar
2. Uttar Pradesh
3. Madhya Pradesh
4. Gujarat

Ans:3

13.Representatives of Union Territories in Lok Sabha are chosen by
1. direct Election
2. indirect election
3. nomination
4. All of these

Ans:1

14.The first female Speaker of Lok Sabha is
1. Vijay Laxmi Pandit
2. Sucheta Kripalani
3. Tarkeshwari Sinha
4. Meira Kumar

Ans:4

15.The Speaker of the Lok Sabha can be removed by
1. a resolution of the Lok Sabha passed by a majority of the members of the House
2. Order of the President
3. Order of the governor
4. Simple majority of the Parliament

Ans:1

16.Union Budget is always presented first in
1. the Lok Sabha
2. the Rajya Sabha
3. joint session of the Parliament
4. meeting of the Union Cabinet

Ans:1

17.What could be the maximum time limit or ‘Zero Hour’?
1. 30 minutes
2. 1 hour
3. 2 hour
4. Indefinite

Ans:1

18.What is the minimum age laid down for a candidate seek election to the Lok Sabha?
1. 18 years
2. 21 years
3. 25 years
4. None of these

Ans:3

19.The Deputy Chairman of the Rajya Sabha is
1. nominated by the Chairman
2. elected by elected members of the parliament
3. nominated by the President
4. elected by the Rajya Sabha from amongst its members

Ans:4

20.The function of the Pro-tem Speaker is to
1. conduct the proceedings of the House in the absence of Speaker
2. swearing members
3. officiate as Speaker when the Speaker is unlikely to be elected
4. only check if the election certification of the members are in order

Ans:2