Set-23 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 211, 213, 219, 237, 281, 405

2. 30, 39.0, 50.7, 67.91, 85.683, 111.3879

3. 77, 303, 475, 595, 677, 727

4. 76, 140, 110, 124, 116, 120

5. 77, 126, 164, 166, 202, 206

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 20, 56, 110, 182, ?

7. 5, 6, 14, 45, 184, ?

8. 41, 45, 65, 95, 140, ?

9. 2744, 3375, 4096, 4913, 5832, ?

10. 7, 109, 194, 262, 313, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. Question

211, 213, 219, 237, 281, 405

Ans: 4
The next term is obtained by adding the number to the product of its digits.
211 + 2 = 213
213 + 6 = 219
219 + 18 = 237
237 + 42 = 279
279 + 126 = 405

2. Question

30, 39.0, 50.7, 67.91, 85.683, 111.3879

Ans: 2
The pattern is as follows:
30 x 1.3 = 39.0
39.0 x 1.3 = 50.7
50.7 x 1.3 = 65.91
65.91 x 1.3 = 85.683
85.683 x 1.3 = 111.3879

3. Question

77, 303, 475, 595, 677, 727

  Ans: 4
The pattern is as follows:
77 + 152 + 1 = 303
303 + 132 + 1 = 473
473 + 112 + 1 = 595
595 + 92 + 1 = 677
677 + 72 + 1 = 727

4. Question

76, 140, 110, 124, 116, 120

Ans: 1
From the 3rd number, each successive term is average of previous 2 terms:
(76 + 140)/2 = 108
(140 + 108)/2 = 124
(108 + 124)/2 = 116
(124 + 116)/2 = 120

5. Question

77, 126, 164, 166, 202, 206

Ans: 3
The next term is obtained by adding the number to the square of the last digit of the previous number.
77 + 72 = 126
126 + 62 = 162
162 + 22 = 166
166 + 62 = 202
202 + 22 = 206

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. Question

20, 56, 110, 182, ?

Ans: 5
The pattern is 4×5, 7×8, 10×11, 13×14, 16×17

7. Question

5, 6, 14, 45, 184, ?

Ans: 4
The pattern is,
(5+1) X 1 = 6, (6+1) X 2 = 14, (14+1) X 3 = 45, (45+1) X 4 = 184, (184+1) X 5 = 925

8. Question

41, 45, 65, 95, 140, ?

Ans: 5
The next term of the series is generated by adding the product of the digits of the number to the number. For example,
41+4=45, 45+20=65, 65+30=95, 95+45=140
So the next term will be 140+0=140

9. Question

2744, 3375, 4096, 4913, 5832, ?

Ans: 2
The series is 143, 153, 163, 173, 183, 193.
Hence the next term is 6859

10. Question

7, 109, 194, 262, 313, ?

Ans: 2
The successive differences between the terms are 102, 85, 68, 51, 34.
Hence the next term will be 313+34 = 347

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.