Set-23 Quadratic Equations (Inequalities) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Quadratic Equations (Inequalities) for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions: 1-5) In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. Solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

1.
I. 12p2 – 5p – 3 = 0,
II. 3q2 – 11q + 6 = 0

2.
I. 6p2 + 7p + 2 = 0,
II. 15q2 – 38q – 40 = 0

3.
I. 3p2 – 25p + 52 = 0
II. 2q2 – 7q + 3 = 0

4.
I. p2 = 1156
II. q = √1156

5.
I. p2 – √3969 = √6561,
II. q2 – √1296 = √4096

Directions:6-10) In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give an answer

6.
I.  (x+3) (y+2)=12
II. 2xy+4x+5y=11

7.
I. (3x-2)/y = (3x+6)/(y+16)
II. (x+2)/(y+4) = (x+5)/(Y+10)

8.
I.  x2+20x+4=50-25x
II. y2-10y-24=0

9.
I. (x2-10x+16)/(x2 -12x +24) = 2/3
II. y2-y-20=0

10.
a)785+x=846-72
b)y^2=(1862-1726+23)

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions: 1-5) In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. Solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

    1. Question

    I. 12p2 – 5p – 3 = 0,
    II. 3q2 – 11q + 6 = 0

    Ans:5
    12p2 – 5p – 3 = 0
    12p2 + 4p – 9p – 3 = 0
    Gives p = -1/3, 3/4
    3q2 – 11q + 6 = 0
    3q2 – 9q – 2q + 6 = 0
    Gives q = 2/3, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -1/3… 2/3… 3/4… 3

  • 2. Question

    I. 6p2 + 7p + 2 = 0,
    II. 15q2 – 38q – 40 = 0

    Ans:5
    6p2 + 7p + 2 = 0
    6p2 + 4p + 3p + 2 = 0
    Gives p = -2/3, -1/2
    15q2 – 38q – 40 = 0
    15q2 + 12q – 50q – 40 = 0
    Gives q = -4/5, 10/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/5… -2/3… -1/2… 10/3

  • 3. Question

    I. 3p2 – 25p + 52 = 0
    II. 2q2 – 7q + 3 = 0

    Ans:1
    3p2 – 25p + 52 = 0
    3p2 – 12p – 13p + 52 = 0
    Gives p = 4, 13/3
    2q2 – 7q + 3 = 0
    2q2 – 6q – q + 3 = 0
    So q = 1/2, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    1/2… 3… 4… 13/3

    p > q

  • 4. Question

    I. p2 = 1156
    II. q = √1156

    Ans:4
    p2 = 1156
    So p = -34, 34
    q = √1156
    So q = 34
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -34… 34

    p ≤ q

  • 5. Question

    I. p2 – √3969 = √6561,
    II. q2 – √1296 = √4096

    Ans:5
    p2 – √3969 = √6561
    p2 – 63 = 81
    p2 = 144
    So p = -12, 12
    q2 – √1296 = √4096
    q2 – 36 = 64
    q2 = 100
    So q = -10, 10
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -12… -10….10…. 12

  • 6. Question

    Directions:6-10) In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give an answer

    I.  (x+3) (y+2)=12

    II. 2xy+4x+5y=11

    Ans:5
    xy+3y+2x +6 =12

    2xy+6y+4x=12—-(i)

    2xy+5y+4x=11 —- (ii)

    From eq. (i) — (ii)

    Y = 1

    From eq. (i)

    x=1

    x = y

  • 7. Question

    I. (3x-2)/y = (3x+6)/(y+16)

    II. (x+2)/(y+4) = (x+5)/(Y+10)

    Ans:2
    (3x-2)/y = (3x+6)/(y+16)

    48x-8y = 32 —- (i)

    (x+2)/(y+4) = (x+5)/(y+10)

    y = 2x —- (i)

    From Equation (i) & (ii)

    x=1, y=2

    x<y

  • 8. Question

    I.  x2+20x+4=50-25x

    II. y2-10y-24=0

    Ans:5
    x2+20x+4=50-25x

    x2+45x-46=0

    x2-x+46x-46=0

    x(x-1)+ 46 (x-1) =0

    (x-1)(x+46)=0

    X= -46 and 1

    y2-10y-24=0

    y2+2y -12y -24=0

    y(y+2) – 12 (y+2) =0

    (y-12) (y+2) =0

    Y = 12 and -2

    Relationship cannot be established

  • 9. Question

    I. (x2-10x+16)/(x2 -12x +24) = 2/3

    II. y2-y-20=0

    Ans:5
    (x2-10x+16)/(x2 -12x +24) = 2/3

    3x2-30x+48=2x2-24x+48

    X2-6x=0

    (x) (x-6) =0

    X= 6, 0

    y2-y-20=0

    y2-5y+4y-20=0

    y(y-5)+4(y-5)=0

    (y+4)(y-5) =0

    Y = -4, 5

    Relationship cannot be established

  • 10. Question

    a)785+x=846-72

    b)y^2=(1862-1726+23)

    Ans:4
    a)785+x=846-72

    785+x=846-49

    x=797-785

    x=12

    b)y^2=(1862-1726+23)

    y^2=144

    y=12 and -12

    Hence x≥y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.