Set-23 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction:(1-5) Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If the given sentence is correct as it is, the answer is (E) i.e. No error. Ignore errors of punctuation if any.

1. Your doubts would (A)/ kill your chances (B)/ and opportunities in life as they (C)/ goes hand in hand. (D)/ No Error (E)

2. Those who want more and more (A)/ storing space for their (B)/ content can understand the importance of (C)/ portable storage solutions. (D)/ No Error (E)

3. I think sustainability (A)/ agenda, energy efficiency, (B)/ mobile banking and infrastructure (C)/ sharing are important issues. (D)/ No Error (E)

4. I am always careful that I (A)/ should never be the cause of humiliation to (B)/ music especially while (C)/ travel and perform abroad. (D) / No Error (E)

5. He hired two coolies (A)/ because the luggage was (B)/ too much heavy (C)/ for one. (D)/ No error. (E)

Direction: (6-10 )Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. If the given sentence is correct as it is, the answer is ‘No error’. Ignore the errors of punctuation, if any.
6. It must be noted that/ decentralization should be applied/ along with caution as it can/ lead to organizational disintegration.

7. Delegation is the transfer of/ authority through superior to subordinate/ at different levels/ in an organized sector.

8. A politician fails to mention (A)/ in a campaign speech the similarities (B)/ in the positions held by him (C)/ opponent for political office and by himself. (D)/ No error (E)

9. The introduction of Western ideas (A)/ to Korean society is viewed (B)/ by some Koreans as (C)/ a challenge to the Korean identity. (D)/ No error (E)

10. One very old method used (A)/ for the investigation of past climatic conditions (B)/ involves the measurement of (C)/ water levels in ancient lakes. (D)/ No error (E)

 

Check the Answer below:

 

 

  • Direction:(1-5) Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If the given sentence is correct as it is, the answer is (E) i.e. No error. Ignore errors of punctuation if any.

    1. Question

    Your doubts would (A)/ kill your chances (B)/ and opportunities in life as they (C)/ goes hand in hand. (D)/ No Error (E)

    Ans:4
    The error is in part (D) of the sentence. The pronoun “they” is plural; therefore, it would be followed by a plural verb. So, replace ‘goes’ with ‘go’.

  • 2. Question

    Those who want more and more (A)/ storing space for their (B)/ content can understand the importance of (C)/ portable storage solutions. (D)/ No Error (E)

    Ans:2
    The error is in part (B) of the sentence. The use of gerund or present participle “storing” is incorrect here as the sentence requires a noun. Therefore, replace ‘storing’ with ‘storage’.

  • 3. Question

    I think sustainability (A)/ agenda, energy efficiency, (B)/ mobile banking and infrastructure (C)/ sharing are important issues. (D)/ No Error (E)

    Ans:5
    The sentence is grammatically correct. “Sustainability agenda” is a term which refers to scheme/ agenda of sustainability, and is grammatically correct in the given sentence.

  • 4. Question

    I am always careful that I (A)/ should never be the cause of humiliation to (B)/ music especially while (C)/ travel and perform abroad. (D) / No Error (E)

    Ans:4
    The error is in part (D) of the sentence. “While” is followed by continuous form of verb. Therefore, replace ‘travel and perform’ with ‘travelling and performing’.

  • 5. Question

    He hired two coolies (A)/ because the luggage was (B)/ too much heavy (C)/ for one. (D)/ No error. (E)

    Ans:3
    The error is in part (C) of the sentence. Replace ‘too much’ with ‘much too’.

    The structures for much too and too much are:

    Much too + adjective

    Example: Much too painful, much too careless, much too wicked

    Too much + noun

    Example: too much pain, too much carelessness, too much insincerity
    Certain nouns are always used in singular and followed by singular verbs. These are not used in the plural sense and do not take on plural verbs.  For e.g. hair, issue, advice, information, scenery, luggage, mischief, bread, abuse, furniture, land, business, machinery, poultry etc. (Detailed discussion right after examples). Thus, ‘luggage was’ is correct.

    Direction: (6-10 )Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. If the given sentence is correct as it is, the answer is ‘No error’. Ignore the errors of punctuation, if any.
    6. Question
    It must be noted that/ decentralization should be applied/ along with caution as it can/ lead to organizational disintegration.
    Ans:3
    The error lies in the third part of the sentence.
    The word ‘along’ is unnecessary and must be omitted.
    Along denotes accompaniment. The context of the sentence doesn’t talk about accompaniment.

  • 7. Question

    Delegation is the transfer of/ authority through superior to subordinate/ at different levels/ in an organized sector.

    Ans:2
    The error lies in the second part of the sentence.
    The correct usage for transfer is ‘from……..to……..’ and not ‘through…..to……’.
    Hence, ‘through’ must be replaced with ‘from’.

  • 8. Question

    A politician fails to mention (A)/ in a campaign speech the similarities (B)/ in the positions held by him (C)/ opponent for political office and by himself. (D)/ No error (E)

      Ans:3
    The error lies in the third part of the sentence.
    Him has been used incorrectly and should be replaced by his. The word qualifies opponent. To indicate possessiveness, his should be used.

  • 9. Question

    The introduction of Western ideas (A)/ to Korean society is viewed (B)/ by some Koreans as (C)/ a challenge to the Korean identity. (D)/ No error (E)

    Ans:5
    The given sentence is correct as it is. The subject here is “introduction” which is singular, therefore the singular verb “is” is correct.

  • 10. Question

    One very old method used (A)/ for the investigation of past climatic conditions (B)/ involves the measurement of (C)/ water levels in ancient lakes. (D)/ No error (E)

    Ans:2
    The error lies in the second part of the sentence.

    ‘For’ should be replaced by ‘in’ as it conveys a more appropriate meaning. A method would be used while performing the investigation. Thus, option B is the correct answer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.