Set-24 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10): Each question below has one blank, which is indicating that something has been omitted. Find out which option can be used to fill up the blank in the sentence to make it meaningfully complete.

1. Religious commitments go much ____________ than intellectual explanations.

2. Modern science and technology _______________ human beings to control natural forces more effectively.

3. The customer also threatened to __________________ his business relationship with the employer.

4. The customer also threatened to __________________ his business relationship with the employer.

5. The reduction in white blood cell counts lowers the ________________ to disease.

6. Mass violence __________________to unsettle the very foundations of government.

7. The minister said that such statements would______________ lower the morale of our soldiers.

8. The witness ______________ the suspect as short, dark-skinned and bearded

9. He remained strongly_______________ that an agreement could be reached.

10. __________________ there were many inconveniences for the Amarnath pilgrims.

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions (1-10): Each question below has one blank, which is indicating that something has been omitted. Find out which option can be used to fill up the blank in the sentence to make it meaningfully complete.

1. Question
Religious commitments go much ____________ than intellectual explanations.
Ans: 3
Option (c) is the most appropriate choice to be filled in the sentence. According to the context of the sentence deeper is the only word that fits in the blank.
Converging means tending to meet at a point.
Managerial means relating to management or managers.
Preclude means prevent from happening; make impossible.

2. Question
Modern science and technology _______________ human beings to control natural forces more effectively.
Ans: 2
Option (b) is the most appropriate choice to be filled in the blank. According to the context of the sentence, the word that fits most suitably in the blank is empower. This is because modern science and technology has empowered which means boosted human beings to control natural forces more effectively.
Empower means make (someone) stronger and more confident, especially in controlling their life and claiming their rights.
Interprets means explain the meaning of (information or actions).
Adjourns means put off or postpone (a resolution or sentence)
Reschedule means change the time of (a planned event).

3. Question
The customer also threatened to __________________ his business relationship with the employer.
Ans: 3
Option (c) is the most suitable choice to be filled in the blank. According to the sentence and the usage , terminate is the most appropriate word to be used as the employer was threatened to end the business relationship he had with the customer. Rest all the words do not fit in the blank.
Terminate means bring to an end.
Aspect means the side of a building facing a particular direction.
Ponder means think about (something) carefully, especially before making a decision or reaching a conclusion.
But ponder will take the preposition ‘over’. So it does not fit here.
Appease means assuage or satisfy (a demand or a feeling).

4. Question
For college students to do a part-time job will exert a _________________ influence on their personality and life.
Ans: 4
Profound is the most appropriate option to be filled in the blank. This is so as being a college student doing a part time job too can only have a positive effect which is described by the word profound among all of the given options.
Profound means very great or intense.
Disfiguring means spoil the appearance of.
Yearning means a feeling of intense longing for something.
Aloof means not friendly or forthcoming ; cool and distant.

5. Question

The reduction in white blood cell counts lowers the ________________ to disease.

Ans: 3
Resistance is the most suitable option that fits in the blank among all of the given options. As lowering resistance to disease is the result of reduction in white blood cell count.
Resistance means the refusal to accept or comply with something.
Magnificence means glory, opulence.
Reliability means the quality of being trustworthy or of performing consistently well.

6. Question

Mass violence __________________to unsettle the very foundations of government.

Ans: 4
Option (d) is the most suitable choice to be filled in the blank. As contextually only threatened word fits in the blank.
Threatened means endangered.
Befriended means act as or become a friend to (someone), especially when they are in need of help or support.

7. Question

The minister said that such statements would______________ lower the morale of our soldiers.

Ans: 3
Option (c) is the most suitable choice to be filled in the blank. The sentence would be “The minister said that such statements would definitely lower the morale of our soldiers.”
Curiously means in a strange and unusual way.
Crookedly means in a way that does not form a straight line or that has many bends.
Defectively means characterized by subnormal intelligence or behavior.

8. Question

The witness ______________ the suspect as short, dark-skinned and bearded

Ans: 2
The correct answer is option (b). The sentence will be “The witness described the suspect as short, dark-skinned and bearded.”
Committed means pledged or bound to a certain course or policy; dedicated.
Described means gave a detailed account of.
Praised means expressed warm approval or admiration of.
Pacified means quelled the anger.

9. Question
He remained strongly_______________ that an agreement could be reached.
Ans: 4
The correct answer is option (d). Optimism is the quality which can make an agreement to be reached.
Optimistic means hopeful and confident about the future.
Complicated means introduce complications.
Generous means showing kindness towards others.
Playful means lively , high-spirited.

10. Question

__________________ there were many inconveniences for the Amarnath pilgrims.

Ans: 3
The correct answer is option (c).Unfortunately there were many inconveniences for the Amarnath pilgrims.
Unfortunately means sadly, regrettably.
Cowardly means lacking courage
Scholarly means involving or relating to serious academic study.
Heavily means laboriously.