Set-24 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-24  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Ozone hole is caused by chemicals like _____.
1. Nitrogen Oxide
2. Hydrogen Sulphide
3. Chloro Fluoro Carbon
4. Carbon Monoxide

Ans:3

2.Who invented Neon Lamp?
1. Vint Cerf
2. David Chaum
3. Georges Claude
4. Josephine Cochrane

Ans:3

3.Which of the following is the main end product of carbohydrate digestion?
1. Fats
2. Lipids
3. Glucose
4. Cellulose

Ans:3

4.Which of the following elements has the lowest melting point?
1. Titanium
2. Tungsten
3. Argon
4. Nickel

Ans:3

5.Soil having high content of aluminum and iron oxide is also known as _____.
1. Meadow soil
2. Pedalfer soil
3. Chernozen soil
4. Podzol soil

Ans:2

6.Which of the following is an Inert Gas?
1. Hydrogen
2. Nitrogen
3. Oxygen
4. Argon

Ans:4

7.Ozone is an ______ of oxygen.
1. Allotrope
2. Isotope
3. Isobar
4. Isotone

Ans:1

8. Which among the following is an example of solid sol?
1. Milk of magnesia
2. Foam
3. Coloured gemstones
4. Rubber

Ans:3

9. Process of loosing electrons is known as _____.
1. oxidation
2. reduction
3. radiation
4. both oxidation and reduction

Ans:1

10. Anions are formed by _____.
1. losing of electrons
2. gaining of electrons
3. gaining of neutrons
4. losing of neutrons

Ans:2

11. What is the common characteristic of the elements of the same group in the periodic table?
1. Electrons in outer most shell
2. Total number of electrons
3. Total number of protons
4. Atomic weight

Ans:1

12. Which disease is caused by Nickel?
1. Itai Itai
2. Dermatitis
3. Learning disability
4. Asthma

Ans:2

13. Most liquids that conduct electricity are solutions of acids, bases and ______.
1. Copper
2. Aluminium
3. Salts
4. Iron

Ans:3

14. Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by_______.
1. Bleaching
2. Oxidation
3. Adsorption
4. Reduction

Ans:3

15. Chernobyl disaster is the result of pollution by_____________.
1. Oil spill
2. Acid rain
3. Carbon dioxide
4. Radioactive waste

Ans:4

16. Who had indirect role in the discovery of the atom bomb?
1. Madam Curie
2. Pierre Curie
3. Otto Hahn
4. Albert Einstein

Ans:4

17. A substance which readily forms colloidal solution in contact with water is called –
1. Extrinsic colloid
2. Associated colloid
3. Hydrophobic colloid
4. Hydrophilic colloid

Ans:4

18. Actinides are the elements with atomic numbers from
1. 89 to 103
2. 101 to 115
3. 97 to 104
4. 36 from 43

Ans:1

19. Isotones is that nuclei of atomic nucleus in which-
1. Number of neutrons is same but number of protons is different
2. Number of protons is same but number of neutrons is different
3. Number of both protons and neutrons is same
4. Number of both protons and neutrons is different

Ans:1

20.The conversion of hard water into soft water by boiling or adding calcium hydroxide is called _______.
1. Baker’s process
2. Temp’s process
3. Clarke’s process
4. Lake’s process

Ans:3