Set-24 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-24 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The famous ‘Battle of Kings’ between Bharat and the host of ten kings was fought near the river
1. Sindhu
2. Saraswati
3. Parushni
4. Vitasta

Ans:3

2.Satpatha Brahmana is related to:
1. Rigveda
2. Yajurveda
3. Samaveda
4. Atharvaveda

Ans:2

3.Father of new Persian poetry style “Sabak-e-Hindi” or Hindustani style was:
1. Ziyauddin Barani
2. Afiq
3. Isami
4. Amir Khusrau

Ans:4

4.The famous resolution on Non-Cooperation under the inspiration of Mahatma Gandhi was adopted in a special session of Congress held at Calcutta in
1. September 1920
2. December 1922
3. October 1924
4. November 1925

Ans:1

5.The famous Vedic river which had long ago become extinct and now supposed to be flowing underground in Rajasthan is
1. Sindhu
2. Sabastu
3. Shatudri
4. Saraswati

Ans:4

6.According to Ancient Indian legendary sources, Surabhi was a/an
1. wish-fulfilling tree
2. treasure in the form of a cow, churned from the cosmic ocean
3. medicine prepared by Dhanvantri
4. intoxicating drink consumed during religious ceremonies in ancient times

Ans:2

7.Which emperor wrote the play ‘Nagananda’ in Sanskrit language?
1. Prabhakaravardhana
2. Harshavardhana
3. Chandragupta II
4. Bindusara

Ans:2

8.Takshashila University was located between which two rivers?
1. Indus and Jhelum
2. Jhelum and Ravi
3. Beas and Indus
4. Satluj and Indus

Ans:1

9. The “Chishtia sufi Order” in India was established by-
1. Khwaja Badaruddin
2. Khwaja Muinuddin
3. Shaikh Ahmad Sirhind
4. Shaikh Bahauddin Zakariya

Ans:2

10. The method of moderate leaders of the Congress was?
1. Non Co-operation
2. Constitutional Legitations
3. Passive Resistance
4. Civil Disobedience

Ans:2

11. Which one of the following began with the Dandi March?
1. Home rule Move ment
2. Non-Cooperation Movement
3. Civil disobedience Movement
4. Quit India Movement

Ans:3

12. When was Burma separated from India?
1. 1947
2. 1942
3. 1937
4. 1932

Ans:3

13. The second session of Indian National Congress was presided over by-
1. Ganesh Agarkar
2. Surendranath Banerjee
3. Dadabhai Naoraji
4. Pheroz Shah Mehta

Ans:3

14. Who among the following is known as ‘Martin Luther’ of India?
1. Swami Vivekanand
2. Swami Shraddhanand
3. Raja Ram Mohan Roy
4. Swami Dayanand Saraswat

Ans:4

15. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
1. Akbar
2. Jahangir
3. Shahjahan
4. Aurangzeb

Ans:2

16. Who among the following are known as King Makers in Indian History?
1. Sayyid Brothers
2. Hussain Brothers
3. Hassan Family
4. Tardi Begh

Ans:1

17. Which freedom fighter was popularly known as ‘Deshbandhu’?
1. Lala Lajpat Rai
2. Bal Gangadhar Tilak
3. Chittaranjan Das
4. C. F.Andrews

Ans:3

18. Who was the last British Viceroy of India?
1. Lord Lintithgow
2. Lord Wavell
3. Clement Atlee
4. Lord Mountbatten

Ans:4

19. Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1. Shakas
2. Yavanas
3. Huns
4. Greeks

Ans:3

20. The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was?
1. Hiuen Tsang
2. Beriner
3. Fa-Hein
4. Manucci

Ans:3