Set-24 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.

X @ Y Means X is not less than Y
X # Y Means X is not greater than Y
X % Y Means X is neither greater nor less than Y
X * Y Means X is neither less than or Equal to Y
X $ Y Means X is neither greater nor equal to Y
1.
Statements:
A @ B # C * D, E $ D * F % J
Conclusions:
I) E $ C
II) J * C

2.
Statements:
P $ Q * R % Z, R @ X * Y
Conclusions:
I) Q * X
II) Y $ Z

3.
Statements:
I @ J # K $ L, M # K % N $ O
Conclusions:
I) M $ I
II) J $ O

4.
Statements:
T * U $ V @ W, X # V % Y $ Z
Conclusions:
I) U * Z
II) Z $ W

5.
Statements:
G # H % I * J, K $ H * L # M
Conclusions:
I) G $ M
II) G @ M

Directions:(6-10):In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.
6.
Statements
A≤ B< C ≥D, B >E=F≤ G
Conclusions
I. C >E
II. A< F

7.
Statements
G ≥H=I< J, L≤ M< K=H
Conclusions
I. G >L
II. M < J

8.
Statements
M< N=O ≥P, R=O≤ Q >S
Conclusions
I. P< R
II. R=P

9.
Statements
T >U≤ V< W, X≤ Y=Z >V
Conclusions
I. Y< W
II. X >U

10.
Statements
C ≥F >J≤ I, O≤ Q >R=I
Conclusions
I. F< Q
II. I< Q

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.

X @ Y Means X is not less than Y
X # Y Means X is not greater than Y
X % Y Means X is neither greater nor less than Y
X * Y Means X is neither less than or Equal to Y
X $ Y Means X is neither greater nor equal to Y

1. Question

Statements:
A @ B # C * D, E $ D * F % J
Conclusions:
I) E $ C
II) J * C

Ans: 2

A ≥ B ≤ C > D, E < D > F = J
I) E < C (True)
II) J > C (False)

2. Question

Statements:
P $ Q * R % Z, R @ X * Y
Conclusions:
I) Q * X
II) Y $ Z

Ans: 1

P < Q >R = Z, R ≥X > Y
I) Q > X (True)
II) Y < Z (True)

3. Question

Statements:
I @ J # K $ L, M # K % N $ O
Conclusions:
I) M $ I
II) J $ O

Ans: 5

I ≥ J ≤ K < L, M≤K = N< O
I) M < I (False)
II) J < O (True)

4. Question

Statements:
T * U $ V @ W, X # V % Y $ Z
Conclusions:
I) U * Z
II) Z $ W

Ans: 4

T > U < V ≥ W, X ≤ V = Y < Z
I) U > Z (False)
II) Z < W (False)

5. Question

Statements:
G # H % I * J, K $ H * L # M
Conclusions:
I) G $ M
II) G @ M

Ans: 3

G≤ H =I > J, K< H > L ≤  M
I) G < M (False)
II) G≥M (False)
Same variable not follows but using all the three symbols to choose either or

Directions:(6-10):In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.

6. Question

Statements
A≤ B< C ≥D, B >E=F≤ G
Conclusions
I. C >E
II. A< F

Ans: 2

I. C >E (True)
II. A< F (False)

7. Question

Statements
G ≥H=I< J, L≤ M< K=H
Conclusions
I. G >L
II. M < J

Ans: 1

I. G >L (True)
II. M < J(True)

8. Question

Statements
M< N=O ≥P, R=O≤ Q >S
Conclusions
I. P< R
II. R=P

Ans: 3

I. P< R (False)
II. R=P (False)

9. Question

Statements
T >U≤ V< W, X≤ Y=Z >V
Conclusions
I. Y< W
II. X >U

  Ans: 4

I. Y< W (False)
II. X >U (False)

10. Question

Statements
C ≥F >J≤ I, O≤ Q >R=I
Conclusions
I. F< Q
II. I< Q

Ans: 5

I. F< Q (False)
II. I< Q (True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.