Set-24 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)\

Directions:(1-5) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. 54, 105, 174, 261, ?

2. 32, 48, 120, 420, ?, 10395

3. 647, 168, 48, ?, 6

4. 13, 16, 24, 39, 63, 98, ?

5. 362, 183, 64, 20, 9, ?

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 3, 9, 36, 180, 1080, ?

7. 46656, 7776, 1296, 216, 36, ?

8. 5718, 5618, 5474, 5278, 5022, ?

9. 66, 66, 132, 198, 330, 528, ?

10. 748, 759, 768, 775, 780, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. Question

54, 105, 174, 261, ?

Ans: 3
The pattern is 72+5=54, 102+5=105, 132+5=174, 162+5=261, 192+5=366
2. Question

32, 48, 120, 420, ?, 10395

Ans: 4
The pattern is:
32×1.5 = 48, 48×2.5=120, 120×3.5=420, 420×4.5=1890, 1890×5.5=10395
3. Question

647, 168, 48, ?, 6

Ans: 2
The next term is the product of digits of the previous terms.
6x4x7=168, 1x6x8=48, 4×8=32, 3×2=6
4. Question

13, 16, 24, 39, 63, 98, ?

Ans: 5
The pattern is:
13 + (22 – 1) = 16, 16 + (32 – 1) = 24, 24 + (42 – 1) = 39, 39 + (52 – 1) = 63, 63 + (62 – 1) = 98, 98 + (72 – 1) = 146
5. Question

362, 183, 64, 20, 9, ?

Ans: 5
The pattern is: 362÷2+2=183, 183÷3+3=64, 64÷4+4=20, 20÷5+5=9, 9÷6+6=7.5

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. Question

3, 9, 36, 180, 1080, ?

Ans: 5
The pattern is as follows:
3 x 3 = 9
9 x 4 = 36
36 x 5 = 180
180 x 6 = 1080
1080 x 7 = 7560
7. Question

46656, 7776, 1296, 216, 36, ?

Ans: 5
The pattern is as follows:
46656/6 = 7776
7776/6 = 1296
1296/6 = 216
216/6 = 36
36/6 = 6
8. Question

5718, 5618, 5474, 5278, 5022, ?

Ans: 2
The pattern is as follows:
5718 – 102 = 5618
5618 – 122 = 5474
5474 – 142 = 5278
5278 – 162 = 5022
5022 – 182 = 4698
9. Question

66, 66, 132, 198, 330, 528, ?

Ans: 5
The pattern is as follows:
66 + 66 = 132
66 + 132 = 198
132 + 198 = 330
198 + 330 = 528
330 + 528 = 858
10. Question

748, 759, 768, 775, 780, ?

Ans: 3
The pattern is as follows:
34 x 22 = 748
33 x 23 = 759
32 x 24 = 768
31 x 25 = 775
30 x 26 = 780
29 x 27 = 783

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.