Set-25 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. When the price of sugar was increased by 32%, a family reduced its consumption in such a way that the expenditure on sugar was only 10% more than before. If 30 kg per month were consumed before, find the new monthly consumption.

2. One year ago, the ratio between Mahesh’s and Suresh’s salaries was 3 : 5. The ratio of their individual salaries of last year and present year are 2 : 3 and 4 : 5 respectively. If their total salaries for the present year are Rs. 43000, what is the present salary of Mahesh ?

3. A hostel has provision for 250 students for 35 days. After 5 days, a fresh batch of 25 students was admitted to the hostel. Again after 10 days, a batch of 25 students left the hostel. How long will the remaining provisions survive ?

4. Two taps can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes, respectively. There is an outlet tap at exactly half level of that rectangular tank which can pump out 100 litres of water per minute. If the outlet tap is open, then it takes 24 minutes to fill an empty tank. What is the volume of the tank ?

5. The diameter of a cycle wheel is 70 cm. A cyclist takes 30 hrs to reach a destination at the speed of 22 km/h. How many revolutions will the wheel make during this journey ?

6. Three containers A, B and C are having mixtures of milk and water in the ratio 1 : 5, 3 : 5 and 5 : 7, respectively. If the capacities of the containers are in the ratio 5 : 4 : 5, find the ratio of milk to water, if the mixtures of all the three containers are mixed together ?

7. A sum of money becomes eight times in 3 years if the rate is compounded annually. In how much time the same amount at the same compound interest rate will become sixteen times ?

8. A part of monthly expenses of a family is constant and the remaining varies with the price of wheat. When the rate of wheat is Rs. 250 a quintal, the total monthly expenses of the family are Rs. 1000 and when it is Rs. 240 a quintal, the total monthly expenses are Rs. 980. Find the total monthly expenses of the family when the cost of wheat is Rs. 350 a quintal.

9. Atal can hit a target 3 times in 6 shots, Bhola can hit the target 2 times in 6 shots and Chandra can hit the target 4 times in 4 shots. What is the probability that at least 2 shots hit the target ?

10. The area of a rectangle gets reduced by 9 if its length is reduced by 5 m and breath is increased by 3 m. If we increased the length
by 3 m and breath by 2 m, the area is increased by 67 . The length of the rectangle is:

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

1. Question

When the price of sugar was increased by 32%, a family reduced its consumption in such a way that the expenditure on sugar was only 10% more than before. If 30 kg per month were consumed before, find the new monthly consumption.

Ans: 3

2. Question

One year ago, the ratio between Mahesh’s and Suresh’s salaries was 3 : 5. The ratio of their individual salaries of last year and present year are 2 : 3 and 4 : 5 respectively. If their total salaries for the present year are Rs. 43000, what is the present salary of Mahesh ?

Ans: 2

 

3. Question

A hostel has provision for 250 students for 35 days. After 5 days, a fresh batch of 25 students was admitted to the hostel. Again after 10 days, a batch of 25 students left the hostel. How long will the remaining provisions survive ?

Ans: 2

4. Question

Two taps can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes, respectively. There is an outlet tap at exactly half level of that rectangular tank which can pump out 100 litres of water per minute. If the outlet tap is open, then it takes 24 minutes to fill an empty tank. What is the volume of the tank ?

Ans: 1

5. Question

The diameter of a cycle wheel is 70 cm. A cyclist takes 30 hrs to reach a destination at the speed of 22 km/h. How many revolutions will the wheel make during this journey ?

Ans: 2

6. Question

Three containers A, B and C are having mixtures of milk and water in the ratio 1 : 5, 3 : 5 and 5 : 7, respectively. If the capacities of the containers are in the ratio 5 : 4 : 5, find the ratio of milk to water, if the mixtures of all the three containers are mixed together ?

Ans: 1

7. Question

A sum of money becomes eight times in 3 years if the rate is compounded annually. In how much time the same amount at the same compound interest rate will become sixteen times ?

Ans: 2

 

8. Question

A part of monthly expenses of a family is constant and the remaining varies with the price of wheat. When the rate of wheat is Rs. 250 a quintal, the total monthly expenses of the family are Rs. 1000 and when it is Rs. 240 a quintal, the total monthly expenses are Rs. 980. Find the total monthly expenses of the family when the cost of wheat is Rs. 350 a quintal.

 Ans: 3

9. Question

Atal can hit a target 3 times in 6 shots, Bhola can hit the target 2 times in 6 shots and Chandra can hit the target 4 times in 4 shots. What is the probability that at least 2 shots hit the target ?

Ans: 2
There are three cases that are favorable to the given condition. Chandra will always hit the target.
Case I: Atal hit the target while Bhola does not.
Case II: Bhola hit the target while Atal does not.
Case III. Atal & Bhola both hit the target.

10. Question

The area of a rectangle gets reduced by 9  if its length is reduced by 5 m and breath is increased by 3 m. If we increased the length by 3 m and breath by 2 m, the area is increased by 67 . The length of the rectangle is:

Ans: 3