Set-25 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-25 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Ashtapradhan was a council of ministers
1. in the Gupta administration
2. in the Chola administration
3. in the Vijayanagar
4. in the Maratha administration

Ans:4

2. Who among the following was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message?
1. Dadu
2. Kabir
3. Ramananda
4. Tulsidas

Ans:3

3. Who founded the East India Association?
1. C.R. Das
2. Dadabhai Naoroji
3. Debendranath Tagore
4. V.D. Savarkar

Ans:2

4. With reference to Indian freedom struggle, who among the following was labelled as ‘Moderate’ leader in the Congress?
1. Gopal Krishna Gokhle
2. Bipin Chandra Pal
3. Lala Lajpat Rai
4. Aurobindo Ghosh

Ans:1

5. Among the following, who is given the credit of carrying Jainism in South India?
1. Sudharmana
2. Indrabhuti
3. Bhadrabahu
4. Sthulabhadra

Ans:3

6. Where did Buddha die?
1. Lumbini
2. Kushinagar
3. Pavapuri
4. Magadha

Ans:2

7. Which one of the following places was known as ‘Shiraz of East’ during the regime of Sharqi Rulers?
1. Agra
2. Delhi
3. Jaunpur
4. Varanasi

Ans:3

8. Who of the following led the army of the East India Company in the battle of Buxar in 1764?
1. Hector Munro
2. Watson
3. Warren Hastings
4. Lord Clive

Ans:1

9. Who gave the slogan “Dilli Chalo” or “March to Delhi”?
1. Rabindranath Tagore
2. B. G . Tilak
3. Pandit Jawaharlal Nehru
4. Subhash Chandra Bose

Ans:4

10.On which one of the following dates Jawahar Lal Nehru unfurl the tri-colour national flag on the banks of the Ravi as the clock struck the midnight?
1. 31st December, 1929
2. 26th January, 1930
3. 31st December, 1931
4. 26th January, 1933

Ans:1

11.Who prescribed the separate electorates for India on the basis of the Communal Award in August 1932?
1. Lord Irwin
2. Ramsay Mac Donald
3. Lord Linlithgow
4. Winston Churchill

Ans:2

12.Which organization had proposed first to constitute the Constitution Assembly to form the Indian Constitution?
1. Swaraj Party in 1928
2. Indian National Congress in 1935
3. Muslim League in 1942
4. By all parties convention in 1946

Ans:2

13.What was the immediate aim of the Treaty of Purander in 1665?
1. To gain goodwill of Shivaji
2. To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
3. To deceive Shivaji
4. To make Shivaji a puppet of Mughals

Ans:2

14.Which queen of the Kakatiya dynasty ruled over Warangal, part of modern Andhra Pradesh?
1. Rudramadevi
2. Ahilyadevi
3. Bhagwati
4. Bhanumati

Ans:1

15.Which dynasty came to power in India after the Tughlaq dynasty?
1. The Guptas
2. The Khiljis
3. The Mughals
4. The Sayyids

Ans:4

16.Who had given the title of ‘Mahatma’ to Gandhi?
1. B. G. Tilak
2. Gopal Krishna Gokhale
3. Moti Lal Nehru
4. RabindraNath Tagore

Ans:4

17.Rabindra Nath Tagore renounced his knighthood for which reason?
1. Jallianwalla Bagh Tragedy
2. Cruel suppression of Civil Disobedience Movement
3. Bhagat Singh was hanged
4. Chauri-Chaura incident

Ans:1

18.Who founded the Satyagraha Ashram at Wardha?
1. Gandhiji
2. Jamanalal Bajaj
3. JawaharLal Nehru
4. JB Kripalani

Ans:2

19.Mahabharata was also known as
1. Brihat Katha
2. Rajatarangini
3. Jaya Samhita
4. Purana

Ans:3

20.Which of the following philosophies was preached by AdiSankara?
1. Raja Yoga
2. Sankhya Yoga
3. Advaita
4. Dvaita

Ans:3