Set-25 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-25 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.According to the Indian Constitution, who has the power to declare emergency?
1. Prime Minister
2. President
3. Chief Justice
4. Parliament

Ans:2

2. What is the retirement age of the Prime Minister of India?
1. 60 years
2. 70 years
3. 80 years
4. No limit

Ans:4

3. In case State emergency is declared, it needs Parliamentary approval after every _____.
1. 6 months
2. 1 year
3. 2 years
4. 3 years

Ans:1

4. Who decides allotment of symbols to Political Parties—
1. Political Party leader
2. Political Party Governing Committees
3. Election Committee of Political Party
4. Election Commission

Ans:4

5. If the president declares National emergency then this proclamation must be approved by the Parliament within _____.
1. 1 year
2. 6 months
3. 3 months
4. one month

Ans:4

6. The Governor takes the oath of office by –
1. Chief Justice of High Court
2. Chief Justice of India
3. President of India
4. Vice President of India

Ans:1

7. Which fundamental right is abolished by the 44th Amendment?
1. Right to Liberty
2. Right to Property
3. Right to Equality
4. Right to Religion

Ans:2

8.Within what period, the Parliament has to approve financial emergency declared by the President—
1. Six Months
2. Two Months
3. Three Months
4. Four Months

Ans:2

9.What is the meaning of State in the Constitution—
1. Union and state governments
2. State legislatures
3. Parliament
4. All the above

Ans:4

10.Who decides allotment of symbols to Political Parties—
1. Political Party leader
2. Political Party Governing Committees
3. Election Committee of Political Party
4. Election Commission

Ans:4

11.Conduct of Election Rules, 1961 was made by the Central Govt. in consultation with which commission—
1. Parliamentary Members Inquiry Commission
2. Regional Election Commissioners
3. Election Commission
4. None of the above

Ans:3

12.In which months and year, the President notified that besides the Chief Election Commisioner the Commission should have two other members called as Election Commissioner—
1. Nov. 1989
2. Feb. 1989
3. Oct. 1989
4. Dec. 1989

Ans:3

13.In which year was the Keshavananda Bharati Case implemented in the basic structure of the Constitution?
1. 1973
2. 1976
3. 1978
4. 1980

Ans:1

14.Who among the following stood for total revolution in the country?
1. Jai Prakash Narayan
2. Jyotiba Phule
3. Anne Besant
4. Mahatma Gandhi

Ans:1

15.Which of the following is true about statutory bodies?
1. Statutory bodies are set up by statutes which Parliament and State Legislatures can pass
2. Statutory bodies are set up by statutes of the constitution
3. Statutory bodies are set up by statutes which Parliament and State Legislatures cannot pass
4. Statutory bodies must exist even if Parliament is unhappy with.

Ans:1

16.The University Grants Commission (UGC) of India is a
1. Constitutional Body
2. Quasi-Statutory Body
3. Neither statutory nor Constitutional
4. Statutory body set up by the Union government in 1956

Ans:4

17.Securities and Exchange Board of India is a
1. Quasi-Judicial body
2. Regulatory body
3. Advisory body
4. Constitutional body

Ans:2

18.Which Constitutional Article defines law declared by Supreme Court to be binding on all courts—
1. Article 142
2. Article 141
3. Article 143
4. Article 144

Ans:2

19.Under which Constitutional Article, Civil and Judicial authorities are to act in aid of the Supreme Court—
1. Article 245
2. Article 248
3. Article 146
4. Article 144

Ans:4

20.The judges of the Supreme Court are appointed by
1. The Prime Minister of India
2. The Chief Justice of the Supreme Court
3. The President of India
4. The Indian parliament

Ans:3