Set-25 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5)In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.
1.
Statements
A< B=C ≥D, F >G=K, B< E ≥F< I
Conclusions
I. A< I
II. K< I

2.
Statements
J≤ H >I=K, N=F< O >P, L >M ≥N >H
Conclusions
I. J< O
II. F  >K

3.
Statements
M >N< O=P ≥Q, R< U=K ≥L, O< S ≤R >T
Conclusions
I. Q< K
II. K< T

4.
Statements
X< Y≤ Z=A ≥B,E >Z< C ≥D
Conclusions
I. C< X
II. E< B

5.
Statements
T< U >K=V≤ W,Y≤ C< G,X ≥U >Y=Z
Conclusions
I. V< C
II. C≤ V

Directions:(6-10) In the following questions, the symbols $, @, %, & and # are used with the following meanings as illustrated below:
“P@Q” coded as “P is either greater or equal to Q”
“P#Q” coded as “P is greater than Q”
“P%Q” coded as “P is smaller than to Q”
“P*Q” coded as “P is neither greater or smaller than Q”
“P&Q” coded as “P neither greater than Q”
In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.
Given:
6.
Statements
A@B*C,C&D%E
Conclusions
I.E#B
II.A%D

7.
Statements
I*J&K,N*K#M@L
Conclusions
I.I%N
II.L%K

8.
Statements
X@Y#Z, T*V&W%X
Conclusions
I.Z%X
II.X#T

9.
Statements
G@H%I, J*K&L*G
Conclusions
I.J#G
II.G@J

10.
Statements
D&C%R, K#L@D
Conclusions
I.K#D
II.R&L

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5)In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.
Statements
A< B=C ≥D, F >G=K, B< E ≥F< I
Conclusions
I. A< I
II. K< I

Ans: 5

I. A< I (False)
II. K <I (True)

2. Question

Statements
J≤ H >I=K, N=F< O >P, L >M ≥N >H
Conclusions
I. J< O
II. F  >K

Ans: 1

I. J< O (True)
II. F >K (True)

3. Question

Statements
M >N< O=P ≥Q, R< U=K ≥L, O< S ≤R >T
Conclusions
I. Q< K
II. K< T

Ans: 2

I. Q< K (True)
II. K< T (False)

4. Question

Statements
X< Y≤ Z=A ≥B,E >Z< C ≥D
Conclusions
I. C< X
II. E< B

Ans: 4

I. C< X (False)
II. E< B (False)

5. Question

Statements
T< U >K=V≤ W,Y≤ C< G,X ≥U >Y=Z
Conclusions
I. V< C
II. C≤ V

Ans: 3

I. V< C (False)|
II. C≤ V (False)
Same variable doesn’t follow using all the three symbols to choose either or

Directions:(6-10) In the following questions, the symbols $, @, %, & and # are used with the following meanings as illustrated below:

“P@Q” coded as “P is either greater or equal to Q”
“P#Q” coded as “P is greater than Q”
“P%Q” coded as “P is smaller than to Q”
“P*Q” coded as “P is neither greater or smaller than Q”
“P&Q” coded as “P neither greater than Q”
In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.
Given:

6. Question

Statements
A@B*C,C&D%E
Conclusions
I.E#B
II.A%D

Ans: 1
“P@Q” represents “P≥Q”
“P#Q” represents “P > Q”
“P%Q” represents “P < Q”
“P*Q” represents “P = Q”
“P&Q” represents “P ≤Q”


I.E>B(True)
II.A< D(False)

7. Question

Statements
I*J&K,N*K#M@L
Conclusions
I.I%N
II.L%K

Ans: 2
“P@Q” represents “P≥Q”
“P#Q” represents “P > Q”
“P%Q” represents “P < Q”
“P*Q” represents “P = Q”
“P&Q” represents “P ≤Q”


I.I< N (False)
II.L< K (True)

8. Question

Statements
X@Y#Z, T*V&W%X
Conclusions
I.Z%X
II.X#T

Ans: 5
“P@Q” represents “P≥Q”
“P#Q” represents “P > Q”
“P%Q” represents “P < Q”
“P*Q” represents “P = Q”
“P&Q” represents “P ≤Q”


I.Z< X (True)
II.X> T(True)

9. Question

Statements
G@H%I, J*K&L*G
Conclusions
I.J#G
II.G@J

Ans: 2
“P@Q” represents “P≥Q”
“P#Q” represents “P > Q”
“P%Q” represents “P < Q”
“P*Q” represents “P = Q”
“P&Q” represents “P ≤Q”
J= K≤ L= G≥ H< I
I.J> G(False)
II.G≥ J(True)

10. Question

Statements
D&C%R, K#L@D
Conclusions
I.K#D
II.R&L

Ans: 1
“P@Q” represents “P≥Q”
“P#Q” represents “P > Q”
“P%Q” represents “P < Q”
“P*Q” represents “P = Q”
“P&Q” represents “P ≤Q”
K> L≥ D≤ C< R
I.K >D (True)
II.R ≤L (False)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.