Set-25 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1. 1328, 996, 724, 506, 336, ?

2. 16, 24, 34, 46, 60, ?

3. 361, 432, 505, 584, 667, ?

4. 492, 448, 406, 366, 328, ?

5. 6, 20, 48, 90, 146, ?

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 4, 6, 10, 14, 22, 26, ?

7. 8, 20, 70, 315, ?

8. 69, 72, 76, 77, 83, 82, 90 ?

9. 11, 10, 18, 51, 200, ?

10. 4, 200, 369, 513, 634, ?,

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1. Question

1328, 996, 724, 506, 336, ?

Ans: 2
The pattern is as follows:
113 – 3 = 1328
103 – 4 = 996
93 – 5 = 724
83 – 6 = 506
73 – 7 = 336
63 – 8 = 208

2. Question

16, 24, 34, 46, 60, ?

Ans: 5
The pattern is as follows:
2 x 4 + 8 = 16
3 x 5 + 9 = 24
4 x 6 + 10 = 34
5 x 7 + 11 = 46
6 x 8 + 12 = 60
7 x 9 + 13 = 76

3. Question

361, 432, 505, 584, 667, ?

Ans: 2
Consecutive prime numbers are added to the number:
361 + 71 = 432
432 + 73 = 505
505 + 79 = 584
584 + 83 = 667
667 + 89 = 756

4. Question

492, 448, 406, 366, 328, ?

  Ans: 1
The pattern is as follows:
222 + 8 = 492|
212 + 7 = 448
202 + 6 = 406
192 + 5 = 366
182 + 4 = 328
172 + 3 = 292

5. Question

6, 20, 48, 90, 146, ?

Ans: 1
The pattern is as follows:
6 + 14 x 1 = 20
20 + 14 x 2 = 48
48 + 14 x 3 = 90
90 + 14 x 4 = 146
146 + 14 x 5 = 216

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. Question

4, 6, 10, 14, 22, 26, ?

Ans: 1
The series is 2×2, 2×3, 2×5, 2×7, 2×11, 2×13, 2×17. (2,3,5,7,11,13,17 are prime numbers.)

7. Question

8, 20, 70, 315, ?

Ans: 4
The pattern is:
8 X 2.5 = 20, 20 X 3.5 = 70, 70 X 4.5 = 315, 315 X 5.5 = 1732.5

8. Question

69, 72, 76, 77, 83, 82, 90 ?

Ans: 2
The numbers at odd positions increase by 7 and the numbers at even positions increase by 5.
The number is 82+5 = 87.

9. Question

11, 10, 18, 51, 200, ?

Ans: 4
(11-1)x1 = 10, (10-1)x2 = 18, (18-1)x3 = 51, (51-1)x4 = 200, (200-1)x5 = 995

10. Question

4, 200, 369, 513, 634, ?,

Ans: 3
4+142 = 200, 200+132 = 369, 369+122 = 513, 513+112 = 634, 634+102 = 734

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.