Set-25 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction(1-10): In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence, alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C), (D) and (E) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative.

1. MCI regulations prevent even experienced MBBS doctors with carrying out procedures like caesareans and ultrasound tests, while nurses are barred from administering anaesthesia.

2. Global tech firms such as IBM are developing their own cryptocurrency platforms to speed on cross-border transactions in a secure and transparent manner.

3. In order to reach the examination centre in the prescribed time, Mohan had to shake a leg.

4. Rohan was within a hair’s breadth of touching the finishing line when his opponent went ahead of him and won the rac

5. People often consider the elderly people as old hats but they surely have fascinating experiences and thoughts to share that no media can provide.

6. You must not waste your leisure time doing nothing, rather you should engage yourself in such activities that will blow off steam and recharge you for the future endeavours.

7. People go off their rockers whenever a celebrity comes to shoot in their area.

8. Before joining the firm, you must go through the policies that are in black and white so that you can be well aware of its do’s and don’ts.

9. I’ll be looking for you at gala.

10. We’ll run over that song again.

 

 

Check your Answers below:

 

 

Direction(1-10): In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence, alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C), (D) and (E) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative.

1. Question

MCI regulations prevent even experienced MBBS doctors with carrying out procedures like caesareans and ultrasound tests, while nurses are barred from administering anaesthesia.

Ans: 5
The correct preposition after ‘prevent’ is ‘from’. Hence, options A, B, C and D can be clearly eliminated.
Hence, option E is the correct answer.
2. Question

Global tech firms such as IBM are developing their own cryptocurrency platforms to speed on cross-border transactions in a secure and transparent manner.

Ans: 5
The correct phrase is “speed up”. Speed up means to move or happen faster/ to make something move or happen faster.
3. Question

In order to reach the examination centre in the prescribed time, Mohan had to shake a leg.

Ans: 2
The idiom “shake a leg” means to hurry up. The above sentence speaks about reaching an examination centre on time and for that one definitely needs to hurry up. The expression is never used in the past tense form ‘shook’, but it can be used in the future tense. “To be indolent” means to be lazy and “to hitchhike” means to take lift from strangers and none of these options go with the meaning of the idiom. Hence, option B is correct.
4. Question

Rohan was within a hair’s breadth of touching the finishing line when his opponent went ahead of him and won the rac

Ans: 4
The phrase “hair’s breadth” means a very narrow amount. The above sentence talks about how Rohan was about to touch the finishing line, but his opponent touched it before he could and won the race. Only option D goes with the meaning of the phrase, hence option D is correct.
5. Question

People often consider the elderly people as old hats but they surely have fascinating experiences and thoughts to share that no media can provide.

Ans: 2
The phrase “old hats” is used for things or people that are boring and old fashioned. The above sentence states that the old people are often considered as old fashioned by people but they are very rich in experience and very knowledgeable. The word “Contemporary” means living or occurring at the same time, “Ignorant” means uneducated, “Impassive” means inexpressive and “plodding” means unexciting and none of these words go with the meaning of the phrase. Hence, option B is correct.
6. Question

You must not waste your leisure time doing nothing, rather you should engage yourself in such activities that will blow off steam and recharge you for the future endeavours.

Ans: 1
The idiom “blow off steam” means to express one’s anger, usually noisily and harmlessly, thereby relieving one’s tension. The above sentence states that one should not waste one’s time and utilise it in releasing negative energies to get charged up. Only option A goes with this meaning, hence option A is correct.
7. Question

People go off their rockers whenever a celebrity comes to shoot in their area.

Ans: 5
The idiom “off their rockers” means to go mad or slightly crazy. This expression is used in a light-hearted, slightly humorous sense. The above sentence talks about how people go crazy whenever a celebrity comes in their town. The word “Beatific” means joyful, “glum” means sad, “Incapacitated” and “fragile” means weak and none of these words go with the meaning of the idiom. Hence, option E is correct.
8. Question

Before joining the firm, you must go through the policies that are in black and white so that you can be well aware of its do’s and don’ts.

Ans: 3
The idiom “in black and white” means something that is in print or in writing especially a document, agreement or contract. The above sentence mentions that a person should check all the written policies before joining a firm to avoid any blunders in future. The words “Unstimulating” means unexciting and “Fictitious” means unreal and none of the given options except C gives the exact meaning of the above idiom. Hence, option C is correct.
9. Question

I’ll be looking for you at gala.

Ans: 4
The verb phrase ‘look for’ means ‘to anticipate or to expect’. Hence, the correct answer is D.
10. Question

We’ll run over that song again.

Ans: 2
The phrasal verb ‘run over’ means to practice what you are going to say in a speech, performance. Thus, option B best expresses the correct meaning of the idiom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.