Set-26 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. If the height of a cylinder is increased by 15% and the radius of its base is decreased by 10% then the percentage change in its curved surface area is :

2. The cost of manufacture of a tape recorder is Rs. 1,500. The manufacturer fixes the marked price 20% above the cost of manufacture and allows a discount in such a way as to get a profit of 8%. The rate of discount is

3. The average of 8 numbers is 20. The average of first two numbers is  and that of the next three is If the sixth number be less than the seventh and eighth numbers by 4 and 7 respectively, then the eighth number is :

4. A box contains 1-rupee, 50-paise and 25-paise coins in the ratio 8 : 5 : 3. If the total amount of money in the box is Rs. 112.50, the number of 50-paise coins is

5. A, B, and C jointly start a business A puts in Rs. 15,000 for 8 months B puts in Rs. 12,000 for 9 months and C puts in Rs. 8,000, for the whole year. In the end of the year there is a profit of Rs. 10,800. The difference between A’s share and C share in the profit will be:

6. A money-lender borrows money at 4% per annum and pays the interest at the end of the year. He lends it at 6% per annum compound interest compounded half yearly and receives the interest at the end of the year. In this way, he gain Rs. 104.50 a year. The amount of money he borrows, is:

7. A can do a piece of work in 8 days which B can destroy in 3 days. A has worked for 6 days, during the last 2 days of which B has been destroying. How many days must A now work alone to complete the work?

8. A can go round a circular path 8 times in 40 minutes. If the diameter of the circle is increased to 10 times the original diameter, the time required by A to go round the new path once travelling at the same speed as before is:

9. A man rides at the rate of 18 km/hr, but stops for 6 minutes to change horses at the end of every 7 km. The time that he will take to cover a distance of 90 km is

10. A number of friends decided to go on picnic and planned to spend Rs. 108 on eatables. Three of them however did not turn up. As a consequence each one of the remaining had to contribute Rs. 3 extra. The number of them who attended the picnic was:

 

Check your Answers below:

 

  1. If the height of a cylinder is increased by 15% and the radius of its base is decreased by 10% then the percentage change in its curved surface area is :

    Ans: 2
     

  2. 2. Question

    The cost of manufacture of a tape recorder is Rs. 1,500. The manufacturer fixes the marked price 20% above the cost of manufacture and allows a discount in such a way as to get a profit of 8%. The rate of discount is

    Ans: 4

  3. 3. Question

    The average of 8 numbers is 20. The average of first two numbers is  and that of the next three is If the sixth number be less than the seventh and eighth numbers by 4 and 7 respectively, then the eighth number is :

    Ans: 3

  4. 4. Question

    A box contains 1-rupee, 50-paise and 25-paise coins in the ratio 8 : 5 : 3. If the total amount of money in the box is Rs. 112.50, the number of 50-paise coins is

    Ans: 2

  5. 5. Question

    A, B, and C jointly start a business A puts in Rs. 15,000 for 8 months B puts in Rs. 12,000 for 9 months and C puts in Rs. 8,000, for the whole year. In the end of the year there is a profit of Rs. 10,800. The difference between A’s share and C share in the profit will be:

    Ans:1 

  6. 6. Question

    A money-lender borrows money at 4% per annum and pays the interest at the end of the year. He lends it at 6% per annum compound interest compounded half yearly and receives the interest at the end of the year. In this way, he gain Rs. 104.50 a year. The amount of money he borrows, is:

    Ans: 3

  7. 7. Question

    A can do a piece of work in 8 days which B can destroy in 3 days. A has worked for 6 days, during the last 2 days of which B has been destroying. How many days must A now work alone to complete the work?

    Ans:  2

  8. 8. Question

    A can go round a circular path 8 times in 40 minutes. If the diameter of the circle is increased to 10 times the original diameter, the time required by A to go round the new path once travelling at the same speed as before is:

    Ans:  3

  9. 9. Question

    A man rides at the rate of 18 km/hr, but stops for 6 minutes to change horses at the end of every 7 km. The time that he will take to cover a distance of 90 km is

    Ans:  2

  10. 10. Question

    A number of friends decided to go on picnic and planned to spend Rs. 108 on eatables. Three of them however did not turn up. As a consequence each one of the remaining had to contribute Rs. 3 extra. The number of them who attended the picnic was:

    Ans: 3