Set-26 Coding Decoding For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Coding Decoding Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the following questions given below.
In a certain code language,
“Some people are good” is written as “vt cd nk bn”
“Good some in time” is written as “az cd vs nk”
“They are well do” is written as “bn st fh ta”
“Do they some” is written as “st cd fh”

1. What is the code for ‘Time’?

2. What is the possible code for ‘have good time’?

3. What is the code for ‘well people’?

4. If ‘all time are good’ is written as ‘bn nk az ox’, then what is the code for ‘in’?

5. What will be the code ‘st’ stands for?

Directions (6-8): Study the following information carefully and answer the below questions.

In a certain code,
‘ cool  winter  negative  feeling’    is written as   ‘o&C  i#E  o$C  e@P’
‘ worst  winter  feeling   cloud ’     is written as    ‘e*B  e@P  a*R  i#E’
‘ negative results weather report’   is written as   ‘ e@R  e#Q  o$C  i#P ’
‘winter swings worst thunder’        is written as     ‘ i@L  e@P  a@Q  e*B ’

6. What does the code ‘a*R’ stand for ?

7. Which of the following  is the code for ‘cool ‘?

8. What is the code for ‘ swings thunder ‘ ?

(Directions 9–10): Study the following information carefully and answer the questions given below it.
In a certain code language
‘The observed inflation rate ‘is written as ‘si ti ki mi’,
‘fall in inflation’  is written as ‘ri hi si ‘ ,
‘increase in deflation  rate ‘ is written as ‘mi li hi vi ‘
‘the current rate ‘ is written as’ mi ki xi’.

9. which  of the following  is the code for ‘current’ ?

10. What  does the code ‘si’ stand for ?

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the following questions given below.
    In a certain code language,
    “Some people are good” is written as “vt cd nk bn”
    “Good some in time” is written as “az cd vs nk”
    “They are well do” is written as “bn st fh ta”
    “Do they some” is written as “st cd fh”

    1. What is the code for ‘Time’?

    Ans:4

  2. 2. Question

    What is the possible code for ‘have good time’?

    Ans: 2

  3. 3. Question

    What is the code for ‘well people’?

    Ans:3

  4. 4. Question

    If ‘all time are good’ is written as ‘bn nk az ox’, then what is the code for ‘in’?

    Ans:4

  5. 5. Question

    What will be the code ‘st’ stands for?

    Ans:5

    Directions (6-8): Study the following information carefully and answer the below questions.
    In a certain code,
    ‘ cool  winter  negative  feeling’    is written as   ‘o&C  i#E  o$C  e@P’
    ‘ worst  winter  feeling   cloud ’     is written as    ‘e*B  e@P  a*R  i#E’
    ‘ negative results weather report’   is written as   ‘ e@R  e#Q  o$C  i#P ’
    ‘winter swings worst thunder’        is written as     ‘ i@L  e@P  a@Q  e*B ’

    6. Question

    What does the code ‘a*R’ stand for ?

    Ans:4
    From the given code language ,we can find the code ,
    Winter  is coded as e@P , negative is coded as o$C   , feeling is coded as i#E  and worst is coded as e*B  ,
    Code a*R stand for cloud

  6. 7. Question

    Which of the following  is the code for ‘cool ‘?

    Ans:4
    From the given code language ,we can find the code ,
    Winter  is coded as e@P , negative is coded as o$C   , feeling is coded as i#E  and worst is coded as e*B  ,
    We know the codes of all other 3 words in the set , so code for cool is o&C

  7. 8. Question

    What is the code for ‘ swings thunder ‘ ?

    Ans: 2
    From the given code language ,we can find the code ,
    Winter  is coded as e@P , negative is coded as o$C   , feeling is coded as i#E  and worst is coded as e*B  ,
    We can not find the code for swings , thunder individually ,but we know the codes of other two words in the set ,So code for ‘ swings thunder is  i@L  a@Q 

    (Directions 9–10): Study the following information carefully and answer the questions given below it.
    In a certain code language
    ‘The observed inflation rate ‘is written as ‘si ti ki mi’,
    ‘fall in inflation’  is written as ‘ri hi si ‘ ,
    ‘increase in deflation  rate ‘ is written as ‘mi li hi vi ‘
    ‘the current rate ‘ is written as’ mi ki xi’.

    9. Question

    which  of the following  is the code for ‘current’ ?

    Ans:1
    The observed inflation rate si ti ki mi
    fall in inflation ri hi si
    increase in deflation rate mi li hi vi
    the current rate mi ki xi
    So, code of
    “The” is ‘ki’
    “Inflation” is ‘si’
    “Rate” is ‘mi’
    “Observed” is ‘ti’
    “Fall” is ‘ri’
    “In” is ‘hi’
    “current” is ‘xi’
    code for current is xi

  8. 10. Question

    What  does the code ‘si’ stand for ?

    Ans:2
    The observed inflation rate si ti ki mi
    fall in inflation ri hi si
    increase in deflation rate mi li hi vi
    the current rate mi ki xi
    So, code of
    “The” is ‘ki’
    “Inflation” is ‘si’
    “Rate” is ‘mi’
    “Observed” is ‘ti’
    “Fall” is ‘ri’
    “In” is ‘hi’
    “current” is ‘xi’
    si stands for inflation