Set-26 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-26  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The plants receive Nitrogen in form of:
1. Nitric oxide
2. Nitrate
3. Ammonia
4. Nitride

Ans:2

2. To avoid ‘knocking’ of the engine of a car, which one of the following is used as an anti-knocking agent?
1. Ethyl alcohol
2. Butane
3. Tetra Ethyl Lead
4. White Petrol

Ans:3

3. In a car battery, electrolyte substance used is-
1. Hydrochloric acid
2. Sulphuric acid
3. Nitric acid
4. Distilled water

Ans:2

4.Which gas is known as ‘noble gas”?
1. Hydrogen
2. Oxygen
3. Helium
4. Carbon dioxide

Ans:3

5.Which one of the following is coated on the photographic plate?
1. Silver oxide
2. Silver bromide
3. Silver chloride
4. Silver iodide

Ans:2

6.Methane gas producing field is-
1. Wheatfield
2. Paddy field
3. Cotton field
4. Groundnut field

Ans:2

7.A polymer used for making nonstick surface coating for utensils is-
1. Polyvinyl chloride
2. Teflon
3. Polystyrene
4. Polypropylene

Ans:2

8.Which is used as laughing gas is-
1. Nitrous Oxide
2. Nitrogen dioxide
3. Nitrogen Trioxide
4. Nitrogen Tetra Oxide

Ans:1

9.What is Nila thotha?
1. Copper Sulphate
2. Calcium Sulphate
3. Iron Sulphate
4. Sodium Sulphate

Ans:1

10.Which is the fundamental element of all organic compounds?
1. Nitrogen
2. Oxygen
3. Carbon
4. Silicon

Ans:3

11.The important metal used with iron to make it rust free-
1. Aluminium
2. Carbon
3. Chromium
4. Tin

Ans:3

12.Which one of the following catalysts is used in hydrogenation of vegetable oils?
1. Zinc
2. Platinum
3. Nickel
4. Iron

Ans:3

13.What is the shape of Sulphur hexafluoride molecule?
1. Trigonal pyramid
2. Octahedral
3. Planar
4. Tetrahedral

Ans:2

14.Formation of ozone hole is maximum over –
1. Africa
2. India
3. Antarctica
4. Europe

Ans:3

15.Taj Mahal is greatly affected due to –
1. Tourists
2. Acid rain
3. Deforestation
4. Sound pollution

Ans:2

16.Which one of the following is not a ‘greenhouse gas’?
1. Chlorofluorocarbons
2. Methane
3. Carbon dioxide
4. Nitrogen

Ans:4

17.Aspirin is common name of –
1. Salicylic acid
2. Salicylate
3. Methyl salicylate
4. Acetyl salicylic acid

Ans:4

18.According to kinetic theory of gases, at the temperature absolute zero, the gas molecules-
1. start movement
2. become mass less
3. start emitting light
4. stop movement

Ans:4

19.Particulates (< 1 μm size) remaining suspended in air indefinitely and transported by wind currents are called
1. Mists
2. Fumes
3. Aerosols
4. Smoke

Ans:3

20.The least preferred technique in the disposal of Municipal Solid Waste is :
1. Incineration
2. Composting
3. Land filling
4. Briquetting

Ans:4