Set-26 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5)  Find the next term in the series.

1.  3252, 2963, 2707, 2482, 2286, ?

2. 3, 6, 24, 144, 1152, ?

3. 5, 17, 37, 67, 109, ?

4. 53, 53, 106, 159, 265, 424, ?

5. 7920, 1320, 264, 66, 22, ?

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 3, 16, 42, 81, 133, ?

7. 38, 51, 66, 83, 102, ?

8. 492, 448, 406, 366, 328, ?

9. 505, 572, 643, 716, 795, ?

10. 996, 724, 506, 336, 208, ?

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-5)  Find the next term in the series.

    3252, 2963, 2707, 2482, 2286, ?

    Ans: 4
    The pattern is as follows:

    3252 – 172 = 2963

    2963 – 162 = 2707

    2707 – 152 = 2482

    2482 – 142 = 2286

    2286 – 132 = 2117

  2. 2. Question

    3, 6, 24, 144, 1152, ?

    Ans: 3
    The pattern is as follows:

    3 x 2 = 6

    6 x 4 = 24

    24 x 6 = 144

    144 x 8 = 1152

    1152 x 10 = 11520

  3. 3. Question

    5, 17, 37, 67, 109, ?

    Ans: 2
    The pattern is as follows:

    5 + (3 x 4) = 17

    17 + (4 x 5) = 37

    37 + (5 x 6) = 67

    67 + (6 x 7) = 109

    109 + (7 x 8) = 165

  4. 4. Question

    53, 53, 106, 159, 265, 424, ?

    Ans: 2
    The pattern is as follows:

    53 + 53 = 106

    53 + 106 = 159

    106 + 159 = 265

    159 + 265 = 424

    265 + 424 = 689

  5. 5. Question

    7920, 1320, 264, 66, 22, ?

    Ans: 4
    The pattern is as follows:

    7920 ÷ 6 = 1320

    1320 ÷ 5 = 264

    264 ÷ 4 = 66

    66 ÷ 3 = 22

    22 ÷ 2 = 11

  6. 6. Question

    Directions:(6-10) Find the next term in the series.

    3, 16, 42, 81, 133, ?

    Ans: 2
    The pattern is as follows:

    3 + 13 x 1 = 16

    16 + 13 x 2 = 42

    42 + 13 x 3 = 81

    81 + 13 x 4 = 133

    133 + 13 x 5 = 198

  7. 7. Question

    38, 51, 66, 83, 102, ?

    Ans: 3
    The pattern is as follows:

    4 x 7 + 10 = 38

    5 x 8 + 11 = 51

    6 x 9 + 12 = 66

    7 x 10 + 13 = 83

    8 x 11 + 14 = 102

    9 x 12 + 15 = 123

  8. 8. Question

    492, 448, 406, 366, 328, ?

    Ans: 3
    The pattern is as follows:

    222 + 8 = 492

    212 + 7 = 448

    202 + 6 = 406

    192 + 5 = 366

    182 + 4 = 328

    172 + 3 = 292

  9. 9. Question

    505, 572, 643, 716, 795, ?

    Ans:  3
    Consective prime numbers are added to the number:

    505 + 67 = 572

    572 + 71 = 643

    643 + 73 = 716

    716 + 79 = 795

    795 + 83 = 878

  10. 10. Question

    996, 724, 506, 336, 208, ?

    Ans:4 
    The pattern is as follows:

    103 – 4 = 996

    93 – 5 = 724

    83 – 6 = 506

    73 – 7 = 336

    63 – 8 = 208

    53 – 9 = 116

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.