Set-26 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction(1-10): In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C) and (D) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.

1. Permanent laws made in a response to transient trends present a power that is open to abuse.

2. The chef cut and washed and peeled the potatoes into tiny pieces.

3. Farmers are the most efficacious members of society because they grow food for the whole country.

4. The problem of food is intimately connected with the increased at the population.

5. The last few decades has seen a great deal of political instability in India.

6. Despite being considerable difficulty, this is one of the most popular exercises.

7. The reality is that India needs a strong, efficient and competitive aviation sector.

8. with no rain and any access to clean water, many farmers will lose their crops.

9. Quality of performance and other factors are more important than mere higher qualification in case of internal promotion.

10. Her documentary on capitalism and its far-reaching really hits the nails on the head.

 

Check your Answers below:

 

  1. Direction(1-10): In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C) and (D) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.

    1. Question

    Permanent laws made in a response to transient trends present a power that is open to abuse.

    Ans:1
    The answer is A. It is the best option. The correct sentence will be- “Permanent laws made in response to transient trends present a power that is open to abuse.”
    ‘Made in response’ means a readymade response to a question.

  2. 2. Question

    The chef cut and washed and peeled the potatoes into tiny pieces.

    Ans:5
    The answer is E. Cut is used as cut in every form of the tense. Therefore when we look at the statement, there is nothing wrong with it.

  3. 3. Question

    Farmers are the most efficacious members of society because they grow food for the whole country.

    Ans: 1
    The answer is A. The correct sentence should be -Farmers are the most efficacious members of the society as they grow food for the whole country. Option B is incorrect because of the missing ‘s’ at the end of ‘member’. Option C is wrong because it changes the context of the statement. The same goes for the next option.

  4. 4. Question

    The problem of food is intimately connected with the increased at the population.

    Ans:1
    The correct answer is A. The error in the original statement is the incorrect usage of the preposition ‘at’; it needs to be replaced by ‘in’ to give the requisite context to the statement. Also, the use of the verb ‘increase’ in the past tense does not make sense here when the sentence conveys a meaning in the present tense.

  5. 5. Question

    The last few decades has seen a great deal of political instability in India.

    Ans:3
    We are talking about ‘decades’, which is in the plural in this sentence and therefore, we should use “have” instead of “has”. Hence, choice C is the correct response.

  6. 6. Question

    Despite being considerable difficulty, this is one of the most popular exercises.

    Ans:1
    It should be ‘considerably difficult’. Since an adverb qualifies an adjective, Option A will make the sentence correct.

  7. 7. Question

    The reality is that India needs a strong, efficient and competitive aviation sector.

    Ans: 5
    The given sentence is correct as it is. Hence, option E is the correct response.

  8. 8. Question

    with no rain and any access to clean water, many farmers will lose their crops.

    Ans:1
    The correct form of correlative is ‘neither..nor’; hence option B can be eliminated.
    Option C makes the sentence structurally as well as grammatically incorrect.
    Option D makes the sentence grammatically incorrect.
    Any has been used for a negative sense and or for choice.

  9. 9. Question

    Quality of performance and other factors are more important than mere higher qualification in case of internal promotion.

    Ans:5
    The given sentence is a general statement and is correct as it is.

  10. 10. Question

    Her documentary on capitalism and its far-reaching really hits the nails on the head.

    Ans:2
    There is no object for far-reaching in the given sentence. Moreover, the correct phrase is ‘hit the nail on the head’ which means to find exactly the right answer.
    Option A: Incorrect use of phrasal verb
    Option C: ‘outreach’ makes the statement incorrect in the initial phase.
    Option D: The fragment goes in the future tense.
    Thus, option B is the correct response.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.