Set-26 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)РClick here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10): In each of the following questions some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

1.
Statements:
No Star is Planet
All Planets are Sun
No Sun is Moon
Conclusions:
I. Some Sun are not Stars
II. No Planet is Moon

2.
Statements:
Some NIT is IIT
All IIT are AIIMS
No AIIMS is Autonomous
Conclusions:
I. Some NIT are Autonomous is a possibility
II. All IIT is Autonomous is a possibility

3.
Statements:
No Solid is Liquid
No Liquid is Gas
Some Liquid is Water
Conclusions:
I. Some Water is Gas
II. No water is Gas

4.
Statement I: All batsmen are wicket keepers
Statement II: No wicket keeper is a bowler
Statement III: All bowlers are all rounders
Conclusion I: All batsmen being all rounders is not a possibility
Conclusion II: No wicket keeper is an all rounder

5.
Statement I: All crows are black
Statement II: Some pigeons are black
Statement III: Some pigeons are bats
Conclusion I: All crows can be pigeons
Conclusion II: All bats can be black

6.
Statement 1: All pens are pencils.
Statement 2: Some pencils are swords.
Conclusion 1: All swords being pencils is a possibility.
Conclusion 2: Some pencils not being pens is a possibility

7.
Statement 1: Some thorns are roses.
Statement 2: All roses are fruits
Statement 3: Some fruits are poison.
Conclusion 1: Some poison are roses
Conclusion 2: Some thorns are fruits.

8.
Statement 1: Some islands are archipelagos.
Statement 2: Some islands are tiny.
Statement 3: No archipelago is tiny
Conclusion 1: Some islands are not archipelagos
Conclusion 2: Some archipelagos are not islands.

9.
Statement 1: All whales are mammals
Statement 2: Some whales are dolphins
Conclusion 1: All dolphins are mammals
Conclusion 2: Some mammals are dolphins

10.
Statement 1: All reptiles are cold blooded
Statement 2: Dinosaur is a reptile
Statement 3: Fish is not a reptile
Conclusion 1: Dinosaur is cold blooded.
Conclusion 2: Fish is not cold blooded.

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions (1-10): In each of the following questions some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

1. Question

Statements:
No Star is Planet
All Planets are Sun
No Sun is Moon
Conclusions:
I. Some Sun are not Stars
II. No Planet is Moon

Ans: 5
2. Question

Statements:
Some NIT is IIT
All IIT are AIIMS
No AIIMS is Autonomous
Conclusions:
I. Some NIT are Autonomous is a possibility
II. All IIT is Autonomous is a possibility

Ans: 1
3. Question

Statements:
No Solid is Liquid
No Liquid is Gas
Some Liquid is Water
Conclusions:
I. Some Water is Gas
II. No water is Gas

Ans: 3
4. Question

Statement I: All batsmen are wicket keepers
Statement II: No wicket keeper is a bowler
Statement III: All bowlers are all rounders
Conclusion I: All batsmen being all rounders is not a possibility
Conclusion II: No wicket keeper is an all rounder

Ans: 5
5. Question

Statement I: All crows are black
Statement II: Some pigeons are black
Statement III: Some pigeons are bats
Conclusion I: All crows can be pigeons
Conclusion II: All bats can be black

Ans: 3
6. Question

Statement 1: All pens are pencils.
Statement 2: Some pencils are swords.
Conclusion 1: All swords being pencils is a possibility.
Conclusion 2: Some pencils not being pens is a possibility

Ans: 4
7. Question

Statement 1: Some thorns are roses.
Statement 2: All roses are fruits
Statement 3: Some fruits are poison.
Conclusion 1: Some poison are roses
Conclusion 2: Some thorns are fruits.

Ans: 2
8. Question

Statement 1: Some islands are archipelagos.
Statement 2: Some islands are tiny.
Statement 3: No archipelago is tiny
Conclusion 1: Some islands are not archipelagos
Conclusion 2: Some archipelagos are not islands.

Ans: 1
9. Question

Statement 1: All whales are mammals
Statement 2: Some whales are dolphins
Conclusion 1: All dolphins are mammals
Conclusion 2: Some mammals are dolphins

Ans: 2
10. Question

Statement 1: All reptiles are cold blooded
Statement 2: Dinosaur is a reptile
Statement 3: Fish is not a reptile
Conclusion 1: Dinosaur is cold blooded.
Conclusion 2: Fish is not cold blooded.

Ans:1
While Dinosaurs are definitely cold blooded animals, fish may or may not be cold blooded. Hence, we can say with conviction that only conclusion 1 is true.