Set-27 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. Even though the two politicians despised each other, they still exchanged ___________greetings before the debate.

(A)Requisite
(B)Discrimination
(C)Obligatory
(D)Superfluous

2. His reactions to unpleasant situations tended to _______________ everyone’s nerves.

(A)Mould
(B)Appease
(C)Irritate
(D)Aggravate

3. We____________ a small lawn surrounded with a perfect tangle of trees.

(A)Examined
(B)Visioned
(C)Fantasized
(D)Gaped

4. Depreciation accounting is simply a technique used to _____________ the cost of a capital asset over its expected useful life.

(A)Allocate
(B)Restrain
(C)Pursue
(D)Dispense

5. The members voted to ____________ a couple of the union bylaws at last week’s meeting.

(A)Rectify
(B)Debase
(C)Amend
(D)Behold

Directions (6-10): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c),(d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

6. He was able to __________ Greek at the __________ of eight.

7. ___________ three eggs into a __________ and mix them together.

8. After looking at the __________ shoes of Rohan who came back from playing in the mud, his father told him that his shoes need a good ___________.

9. Your essay gets a bit __________ halfway through when you __________ too many ideas at once.

10. Ramesh had to __________ back the tears when Sameeksha said she was __________ her home-city for her master’s degree.

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    1. Question

    Even though the two politicians despised each other, they still exchanged ___________greetings before the debate.

    (A)Requisite
    (B)Discrimination
    (C)Obligatory
    (D)Superfluous

    Ans:2
    Here requisite and obligatory are the most appropriate words to be used in the blank. Requisite and obligatory are used as adjectives here.
    Requisite means necessary.
    Obligatory means mandatory.
    Discrimination- the unjust or prejudicial treatment of different categories of people, especially on the grounds of race, age, or sex
    Superfluous means unnecessary, especially through being more than enough

  2. 2. Question

    His reactions to unpleasant situations tended to _______________ everyone’s nerves.

    (A)Mould
    (B)Appease
    (C)Irritate
    (D)Aggravate

    Ans:5
    The most suitable words here are irritate and aggravate. These two words have been used here in the form of verb.
    Aggravate means make (a problem, injury, or offence) worse or more serious.
    Mould- a frame or template for producing mouldings
    Appease means pacify or placate (someone) by acceding to their demands.

  3. 3. Question

    We____________ a small lawn surrounded with a perfect tangle of trees.

    (A)Examined
    (B)Visioned
    (C)Fantasized
    (D)Gaped

    Ans: 2
    Visioned and fantasized are the most appropriate words to be used in the above given sentence. These two words have been used in the form of verb in the given sentence.
    Visioned means imagined.
    Fantasized means indulge in daydreaming about something desired.
    Examined means inspected (someone or something) thoroughly in order to determine their nature or condition.
    Gaped means stared.

  4. 4. Question

    Depreciation accounting is simply a technique used to _____________ the cost of a capital asset over its expected useful life.

    (A)Allocate
    (B)Restrain
    (C)Pursue
    (D)Dispense

    Ans:3
    The most suitable set of words to be used according to the context of the given sentence are allocate and dispense. The part of speech of the given words is verb.
    Allocate means distribute (resources or duties) for a particular purpose; administer
    Restrain means prevent (someone or something) from doing something; keep under control or within limits.
    Pursue means follow or chase (someone or something).
    Dispense means distribute or provide (a service or information) to a number of people;confer.

  5. 5. Question

    The members voted to ____________ a couple of the union bylaws at last week’s meeting.

    (A)Rectify
    (B)Debase
    (C)Amend
    (D)Behold

    Ans:1
    The words that must be used in a given blank are rectify and amend. Both the words have been used in the form of verb in the given sentence.
    Rectify means put right; correct.
    Debase means reduce (something) in quality or value; degrade.
    Amend means make minor changes to (a text, piece of legislation, etc.) in order to make it fairer or more accurate, or to reflect changing circumstances.
    Behold means see or observe (someone or something, especially of remarkable or impressive nature)

    Directions (6-10): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c),(d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

    6. Question

    He was able to __________ Greek at the __________ of eight.

    Ans:2
    What is ‘Greek’? Is it something on which someone could climb? Is it something which could be watched? Is it something which could be seen? Is it which could be invited? Or Is it something which could be read?
    Greek has two meanings: one denotes the name of a Language, and the other denotes the name for the citizens of the Greece.
    So, among the options, the two contenders for the correct answer are the options (b) and (e). Now, if ‘Greek’ is a common name attributed to a singular person, then it should be preceded by an article which is missing. The word ‘Greek’ can’t be plural because the word itself is a singular. Hence, the option (e) is also ruled out.
    Hence, the correct answer is the option (b).

  6. 7. Question

    ___________ three eggs into a __________ and mix them together.

    Ans:3
    Three eggs can be cracked into a bowl, thrown into a dustbin, stored into a box, but they can’t be cooked into a dustbin or cooked into a box. So, the options (b) and (e) are ruled out. Now, among the options (a), (c) and (d), selection of the correct word will be made through analyzing the phrase ‘mix them together’. Storing (or throwing) three eggs into a box (or a dustbin) and mixing them together don’t make sense. So, the options (a) and (d) are also ruled out.
    Hence, option (c) is the correct answer.

  7. 8. Question

    After looking at the __________ shoes of Rohan who came back from playing in the mud, his father told him that his shoes need a good ___________.

    Ans:1
    What would happen to shoes worn by someone playing in the mud? The shoes would get dirty.
    If the shoes are dirty, what they would need? They would need a good brush.
    Hence, the correct answer is the option (a).

  8. 9. Question

    Your essay gets a bit __________ halfway through when you __________ too many ideas at once.

    Ans:5
    Neither the options (a), (b), (c) nor (d), upon filling the blanks, makes a contextually meaningful sentence.
    In each of the case, either the words are irrelevant or one of the word, upon filling the blank, contradicts the other word.
    The correct answer is the option (e).

  9. 10. Question

    Ramesh had to __________ back the tears when Sameeksha said she was __________ her home-city for her master’s degree.

    Ans:4
    The options (a), (b), (c) and (e) are completely irrelevant and out-of-context.
    Among the given options, the correct answer is the option (d) because the words ‘fight, leaving’ are the most relevant and appropriate words.