Set-27 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-27  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which one of the following takes place during a nuclear fusion?
1. a heavy nucleus bombarded by neutrons breaks up
2. a heavy nucleus breaks up spontaneously
3. two light nuclei combine to form a heavy nucleus
4. a light nucleus breaks up spontaneously

Ans:3

2.The salt concentration (measured as salinity in parts per thousand), is less than ______ % in inland waters.
1. 5
2. 20
3. 50
4. 75

Ans:1

3.___________ is obtained by evaporation of sea.
1. Sugar
2. Iron
3. Salt
4. Steel

Ans:3

4.The passage of an electric current through a conducting liquid causes ___________.
1. Galvanisation
2. Evaporation
3. Physical Reaction
4. Chemical Reaction

Ans:4

5.Who invented Dynamite?
1. J B Dunlop
2. Alfred Nobel
3. James Simons
4. Peter Hargreaves

Ans:2

6.A radio-active substance has a half life of six months. Three-fourth of the substance will decay in ______.
1. Six months
2. Ten months
3. Twelve Months
4. Twenty four months

Ans:3

7.pH of the human blood is ______.
1. Slightly Acidic
2. Highly Acidic
3. Slightly Basic
4. Highly Basic

Ans:3

8.Alkali metals can –
1. Be highly unstable at room temperature
2. Vaporize at room temperature
3. Easily gain electrons
4. Easily lose electrons

Ans:4

9. What does a catalyst do in a reaction?
1. Changes potential energy of reactants
2. Changes kinetic energy of reactants
3. Changes potential energy of products
4. Changes activation energy

Ans:4

10. Adding which substance gives green colour to glass?
1. Calcium oxide
2. Iron oxide
3. Chromium oxide
4. Manganese oxide

Ans:3

11.The reactions in which oxidation and reduction occur simultaneously are called _______.
1. Feral reactions
2. Redox reactions
3. Demug reactions
4. Kerol reactions

Ans:2

12.Who discovered Nitrogen?
1. Faraday
2. Heisenberg
3. Hooke
4. Rutherford

Ans:4

13.Using which of the following processes can one separate a solute from its solution?
1. Sedimentation
2. Evaporation
3. Filtration
4. Condensation

Ans:2

14.Which of the following is not soluble in water?
1. Lead sulphate
2. Zinc sulphate
3. Potassium sulphate
4. Sodium sulphate

Ans:1

15.Ethylene is a ______ molecule.
1. Polar
2. Ionic
3. Covalent
4. Nonpolar

Ans:4

16.What is used to prevent freezing of fuel in space crafts?
1. Benzene
2. Glycol
3. Acetylene
4. Ester

Ans:2

17._________ is the major component of natural gas.
1. Acetone
2. Methane
3. Chlorine
4. Hexane

Ans:2

18.Carbon dioxide is produced by all of the following except –
1. Burning fossil fuels
2. Global warming
3. Cement production
4. Automobiles

Ans:2

19.Which drug is used to cure Hypertension?
1. Risedronate
2. Diazepam
3. Folic Acid
4. Hydralazine

Ans:4

20.Acetic acid is commonly known as _________.
1. Caustic soda
2. Spirit
3. Banking soda
4. Vinegar

Ans:4