Set-27 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-27 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which among the following musical instruments is the finest example of Hindu-Muslim harmony in musical instrument?
1. Veena
2. Dholak
3. Sarangi
4. Sitar

Ans:4

2.Who among the following Rajput rulers is known to have written a book on music?
1. Jayachandra Gahadavala
2. Prithviraj Chauhan
3. Rana Kumbha
4. Rana Sanga

Ans:3

3.Who was the propounder of the Drain Theory in India?
1. R.C. Dutta
2. Henry Cotton
3. S.N. Banerjee
4. Dadabhai Naoroji

Ans:4

4.Who was the first female Governor of India?
1. Kamala Nehru
2. Madam Bikaji Kama
3. Sarojini Naidu
4. Vijaya Lakshmi Pandit

Ans:3

5.Who wrote ‘Ashtadhyayi’, the earliest existing grammar of Sanskrit?
1. Panini
2. Sushruta
3. Patanjali
4. Charak

Ans:1

6.The Lilavati was a treatise on
1. Arithmetic
2. Astronomy
3. Philosophy
4. Medicine

Ans:1

7.The huge wealth of the Mughals fell into the hands of ________after the capture of Delhi in 1739.
1. Nadir Shah
2. The English
3. The French
4. The Portuguese

Ans:1

8.Abdul Rahim Khan-i-Khana rendered Babur’s Memoires into-
1. Sanskrit
2. Persian
3. Urdu
4. Hindi

Ans:2

9.A resolution declaring Purna Swaraj (complete Independence as Indian’s political goal was passed in the ________ Congress of 1929.
1. Shimla
2. Lahore
3. Madras
4. Calcutta

Ans:2

10.Who said, “Swaraj is my birthright and I shall have it”?
1. Gopal Krishna Gokhale
2. Bal Gangadhar Tilak
3. Bipin Chandra Pal
4. Mahatma Gandhi

Ans:2

11. In opposition to which of the following was the ‘Independence for India League’ founded by the radical wing of the Congress party?
1. The Gandhi-Irwin Pact
2. The Home-rule Movement
3. The Nehru report
4. The Montford reforms

Ans:3

12.Who had said on the death of Tilak ‘my strongest bulwark is gone’?
1. Shaukat Ali
2. Muhammad Ali
3. LalaLajpatRai
4. Mahatma Gandhi

Ans:4

13.Which of the following Vedangas contains the Srautra, the Grihya and the Dharma Sutras?
1. Nirukta
2. Shiksha
3. Chhandas
4. Kalpa

Ans:4

14.When Babur invaded India who was the ruler of Vijayanagar empire in south India?
1. Devaraya I
2. Devaraya II
3. Krishnadev Raya
4. Sadashiva Raya

Ans:3

15.With which of the following newspapers was Jawahar Lal Nehru associated?
1. The Leader
2. Amrit Bazar Patrika
3. The Tribune
4. National Herald

Ans:4

16.During the Viceroyalty of Sir John Lawrence the bone of contention between India and Bhutan was
1. Duars
2. Jalpaiguri
3. Goalpara
4. Cooch Behar

Ans:1

17.In “individual Satyagraha”, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
1. Dr. Rajendra Pradesh
2. Pandit Jawaharlal Nehru
3. C. Rajagopalachari
4. Sardar Vallabhabhai Patel

Ans:2

18.Which of the following was the most significant feature of the Indus Valley Civilization?
1. Economic System
2. Religious life
3. Town Planning
4. Social life

Ans:3

19.The earliest evidence regarding a ploughed field has been found from?
1. Lothal
2. Kalibangan
3. Harappa
4. Maski

Ans:2

20.Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur?
1. Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah
2. Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi
3. Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara
4. Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi

Ans:3