Set-27 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-27 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The Central Government gives grants-in-aid to the states out of the Consolidated Fund of India on the basis of the recommendations of
1. the Planning Commission
2. the Union Finance Minister
3. the Finance Commission
4. None of the above

Ans:3

2. The following is the centralising features of the Indian federalism
1. single citizenship
2. decentralisation of powers
3. dual polity
4. none of the above

Ans:1

3.Which of the following statements correctly depicts the true nature of the Indian Federal System?
1. the Indian federation is more a functional than an institutional concept
2. a one-dominant-party regime which is in conflict with the principle of federalism
3. the Indian federation is not the result of an agreement between the units
4. it is a unitary state with subsidiary federal features rather than a federal state with subsidiary unitary features

Ans:4

4.Which of the following legislative powers is enjoyed by the Governor of a state?
1. he can summon or prorogue the state legislature
2. he can nominate certain members of the legislative council
3. he can nominate certain members of the Anglo-Indian community to the legislative assembly
4. all the above powers

Ans:4

5.The Governor of a state can issue ordinances
1. only in the event of breakdown of constitutional machinery in the state
2. only when the Chief Minister asks him to do so
3. only during the recess of the State legislature
4. only after taking formal approval of the President

Ans:3

6.The Ordinances issued by the Governor are subject to approval by
1. the President
2. the state council of ministers
3. the state legislature
4. none of the above

Ans:3

7. The Contingency Fund of the state is operated by
1. the Governor
2. the State Finance Minister
3. the Chief Minister
4. all the above jointly

Ans:1

8.The Governor of a state is accountable for all his actions to
1. the state legislature
2. the state council of ministers
3. the Chief Minister of the state
4. the President

Ans:4

9.Which of the following enjoys Constitutional authority to decide the share of the states in the taxes?
1. the Union Finance Minister
2. the Finance Commission
3. the Planning Commission
4. the Union Cabinet in consultation with the President

Ans:2

10.Which of the following is in the concurrent list?
1. population control and family planning
2. public health and sanitation
3. capitation taxes
4. treasure trove

Ans:1

11.Who enacts the laws for the those Union Territories which do not have Legislative Assembly?
1. The Chief Administrative Officer of the territory
2. The Parliament
3. The President
4. Union Home Minister

Ans:2

12.Zonal Councils were provided under
1. the original Constitution
2. the State Reorganisation Act, 1956
3. the 42nd Amendment
4. 44th Amendment

Ans:2

13.The entire country has been divided into
1. three Zonal Councils
2. four Zonal Councils
3. five Zonal Councils
4. six Zonal Councils

Ans:4

14.The main objective of the Zonal Councils is to ensure
1. greater cooperation amongst states in the field of planning and other matters of national importance
2. that the laws passed by various states do not conflict with each other
3. better utilisation of the limited resources of the states
4. all the above

Ans:1

15.Who is the ex-officio Chairman of a Zonal Council?
1. the Union home minister
2. the Governor of the state where the Zonal Council meets
3. the Union Minister associated with the Zonal Council
4. None of these

Ans:1

16.Two or more Zonal Councils can hold joint meetings. Such meetings are presided over by the
1. Chairman of the Planning Commission
2. Prime Minister
3. Union Home Minister
4. the seniormost governor of the member states

Ans:3

17.Which of the following has been wrongly listed as criteria for appointment as a judge of the Supreme Court
1. must have been a judge of a High Court for atleast five years
2. must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years
3. must have attained the age of 55 years
4. must, in the opinion of the President, be a distinguished jurist

Ans:3

18. Which article of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgement or order?
1. Article 130
2. Article 137
3. Article 138
4. Article 139

Ans:2

19. The theory of ‘basic structure of the Constitution’ implies
1. that certain features of the Constitution are so basic to the Constitution that they cannot be changed.
2. those features of the Constitution which can be changed by the Parliament with the prior approval of the majority of the state legislatures
3. those features of the Constitution which can be changed only after seeking prior approval of the majority of the judges of the Supreme Court
4. none of the above

Ans:1

20.At present, the Chief Justice of India draws a monthly salary of
1. Rs 2.25 lakh
2. Rs 3.2 lakh
3. Rs 2.5 lakh
4. Rs 2.8 lakh

Ans:4