Set-27 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) In each of the following questions some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements. Give answer,
“P$Q” means “P is greater than Q”
“P#Q” means “P is either less than or equal to Q”
“P%Q” means “P is neither greater nor less than Q”
“P*Q” means “P is either greater than or equal to Q”
“P&Q” means “P neither greater than nor equal to Q”

1.
Statements:
A%B&C#D, C&E*F%G
Conclusions:
I. E$A
II. B&G

2.
Statements:
I#J&K%L, M$N*O#J
Conclusions:
I. M$O
II. O&L

3.
Statements:
P#Q%R&S, T$U*R%V
Conclusions:
I. P&T
II. P%V

4.
Statements:
M#N%O*P, Q&O$R%S
Conclusions:
I. M&R
II. S*M

5.
Statements:
X#Y%Z*A, B&Z$C*D
Conclusions:
I. D&Y
II. B&X

Directions:(6-10) In each of the following questions some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements. Give answer

6.
Statements:
A > B < C; D < E > B; D= F ≤ G.
Conclusions:
I. A > D
II. A < G

7.
Statements:
G≤ F< I; F≤ H< K=L; K≤ M >N.
Conclusions:
I. G >N
II.G< M

8.
Statements:
P< Q< R=S; S≤ K >M; K≤ L=O >N.
Conclusions:
I. P< N
II. N≤ P

9.
Statements:
I >J≤ H >L; H< T ≥N; T< M >O.
Conclusions:
I. J< M
II. N< M

10.
Statements:
W ≤ X > Y < Z; Y< A <C; A> F< G.
Conclusions:
I. W< C
II.Y < G

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-5) In each of the following questions some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements. Give answer,
    “P$Q” means “P is greater than Q”
    “P#Q” means “P is either less than or equal to Q”
    “P%Q” means “P is neither greater nor less than Q”
    “P*Q” means “P is either greater than or equal to Q”
    “P&Q” means “P neither greater than nor equal to Q”

    Statements:
    A%B&C#D, C&E*F%G
    Conclusions:
    I. E$A
    II. B&G

    Ans:2


    I. E >A (True)
    II. B< G (False)

  2. 2. Question

    Statements:
    I#J&K%L, M$N*O#J
    Conclusions:
    I. M$O
    II. O&L

    Ans:1


    I. M >O (True)
    II. O< L (True)

  3. 3. Question

    Statements:
    P#Q%R&S, T$U*R%V
    Conclusions:
    I. P&T
    II. P%V

    Ans:2


    I.  P< T (True)
    II. P=V (False

  4. 4. Question

    Statements:
    M#N%O*P, Q&O$R%S
    Conclusions:
    I. M&R
    II. S*M

    Ans:4


    I. M< R (False)
    II.S ≥M (False)

  5. 5. Question

    Statements:
    X#Y%Z*A, B&Z$C*D
    Conclusions:
    I. D&Y
    II. B&X

    Ans:2


    I. D< Y (True)
    II. B< X (False)

  6. 6. Question

    Directions:(6-10) In each of the following questions some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements. Give answer

    Statements:
    A > B < C; D < E > B; D= F ≤ G.
    Conclusions:
    I. A > D
    II. A < G

    Ans:4
    A > B < E > D =F ≤ G
    I. A > D (False)
    II. A < G (False)

  7. 7. Question

    Statements:
    G≤ F< I; F≤ H< K=L; K≤ M >N.
    Conclusions:
    I. G >N
    II.G< M

    Ans: 2
    G≤ F≤ H< K≤ M >N
    I. G >N (False)
    II. G< M (True)

  8. 8. Question

    Statements:
    P< Q< R=S; S≤ K >M; K≤ L=O >N.
    Conclusions:
    I. P< N
    II. N≤ P

    Ans:3
    P< Q< R=S≤ K≤ L=O>N
    I. P< N (False)
    II. N≤ P (False)
    Both conclusions are not follows but here the same variables with all three symbols denotes either conclusions follows.

  9. 9. Question

    Statements:
    I >J≤ H >L; H< T ≥N; T< M >O.
    Conclusions:
    I. J< M
    II. N< M

    Ans: 5
    J≤ H< T< M , N≤ T< M
    I. J< M (True)
    II. N< M (True)

  10. 10. Question

    Statements:
    W ≤ X > Y < Z; Y< A <C; A> F< G.
    Conclusions:
    I. W< C
    II.Y < G

    Ans:4
    I.W< C (False)
    II.Y >G (False)