Set-27 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction(1-6): In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is No correction required.

1. The heart-pounding event took two years of dreadful planning which included geological surveys, engineering fears and political lobbying of United States.

2. Many people feel that the most important reason to recycle are its impact on future generations.

3. The entrance to Aalankritha art gallery is invite to say the least, decked with paintings by Laxman Aelay.

4. In view of the seriousness of the crime, the civil society is pressed up on a fast track decision from the court.

5. When team India hit more than 350 runs in the ODI, they cut the ground from under the opponent’s feet.

6. A nation like India that has been suffering centuries of foreign subjection has every right to strengthen its defence.

Direction(7-10): In the given question, an idiom/phrase has been printed in bold in the sentence. Choose the alternative that best expresses the meaning of the idiom/phrase.

7. Usually he babbles all the time, but yesterday when it came to speaking in front of mic a cat got his tongue.

8. The whole family had planned to go to the cinema on Sunday evening, but the plan went pear-shaped after some guests arrived.

9. The audience gave the politician a lot of sticks for giving a hate speech at the function.

10. Now that you have entered this business, you need to be always on the ball as it is not going to be an easy task.

 

Check your Answers below:

 

  1. Direction(1-6): In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is No correction required.

    The heart-pounding event took two years of dreadful planning which included geological surveys, engineering fears and political lobbying of United States.

    Ans:2
    In the sentence, “heart-pounding” refers to an exciting situation and a negative word shouldn’t be used to describe an exciting event, i.e. “dreadful” shouldn’t be used as it means terrible. Out of the given options, option B fits correctly if replaced with the given part. Hence, option B is correct.

  2. 2. Question

    Many people feel that the most important reason to recycle are its impact on future generations.

    Ans:3
    The auxiliary “are” is incorrect in the highlighted part. Since the subject “reason” is single here, we need to have a single verb. Thus, “is” should be used instead of “are”.

  3. 3. Question

    The entrance to Aalankritha art gallery is invite to say the least, decked with paintings by Laxman Aelay.

    Ans:1
    ‘Invite’ in the gerund form is used to refer a meaning of offering the promise of an attractive or enjoyable experience. Here the context is of the entrance being attractive and tempting and thus ‘inviting’ is the correct response. Hence, option A is the correct response.

  4. 4. Question

    In view of the seriousness of the crime, the civil society is pressed up on a fast track decision from the court.

    Ans:1
    The bold part is preceded by the helping verb ‘is’ and thus the sentence needs to be in present continuous tense as the others make the sentence grammatically incorrect. Out of the available options, only A is eligible on this criterion.

  5. 5. Question

    When team India hit more than 350 runs in the ODI, they cut the ground from under the opponent’s feet.

    Ans:5
    Cut the ground from under’ means to make someone or their ideas seem less good, especially by doing something before them or better than them. No improvement is required here.

  6. 6. Question

    A nation like India that has been suffering centuries of foreign subjection has every right to strengthen its defence.

    Ans:4
    The first ‘has’ in the statement is used as the helping verb while the second ‘has’ is used as a verb. The context of the statement can be best explained in perfect tense. Thus, past participle form of verb ‘suffer’ is the best bet.

    Direction(7-10): In the given question, an idiom/phrase has been printed in bold in the sentence. Choose the alternative that best expresses the meaning of the idiom/phrase.

    7. Question

    Usually he babbles all the time, but yesterday when it came to speaking in front of mic a cat got his tongue.

    Ans:3
    The idiom “cat got his tongue” is used when someone is speechless or without words. In the given sentence, it is stated that the person usually speaks a lot, but in front of the mic, he got nervous and became speechless. Hence, option C is correct.

  7. 8. Question

    The whole family had planned to go to the cinema on Sunday evening, but the plan went pear-shaped after some guests arrived.

    Ans:1
    The idiom “to go pear shaped” means to fail at something. The above sentence states that a family had planned for a picnic, but their plans couldn’t succeed or failed. Hence, option A is correct.

  8. 9. Question

    The audience gave the politician a lot of sticks for giving a hate speech at the function.

    Ans:2
    The idiom “Give someone stick” means to criticise or judge someone. Here, the sentence speaks of the public disapproving of a hate speech given by the politician. Hence, option B is correct.

  9. 10. Question

    Now that you have entered this business, you need to be always on the ball as it is not going to be an easy task.

    Ans:3
    The idiom “on the ball” means to be mentally sharp and alert or to be well prepared. The above sentence talks about how the person needs to stay alert as the business he has entered is not easy. “Torpid” and “sluggish” mean to be inactive and they don’t go with what the idiom means. Hence, option C is the only correct option.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.