Set-27 Simplification/Approximation For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Simplification/Approximation Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5) What value will come in place of question mark (?) in the following questions?

1. (?)2 + 28 = 352 + 222

2. 57.14% of 175 + 16.66% of 210 + 37.5% of 64 = ?

3. 29/19  of 65% of 2698 = ? x 710 

4. 77 x 38 – 35 x 26 = (?)2 x 4 + 860

5. (92 x 29 + 73 x 5 + ?)½ = 71

6. (0.25)102 ÷ 0.12570 x 0.2542 x 0.2519 = (0.25)?

7. 20% of √28224 + 80% of 232 = ? + 176

8. 1504 ÷ ? + 64 x 1.75 = 132 – 25

9. ?% of 625 + 17% of 900 + 13 x 19 = 750

10. √5329 + √841 = 92 + ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) What value will come in place of question mark (?) in the following questions?

1. Question

(?)2 + 28 = 352 + 222

Ans: 3
(?)2 = 352 + 222 – 28
= 1225 + 484 – 28
= 1681
? = 41

2. Question

57.14% of 175 + 16.66% of 210 + 37.5% of 64 = ?

Ans: 2
We note that 57.14% = 4/7, 16.66% = 1/6, 37.5% = 3/8
So, ? = 175 x (4/7) + 210 x (1/6) + 64 x (3/8)
= (7 x 25) x (4/7) + (6 x 35) x (1/6) + (8 x 8) x (3/8)
= (4 x 25) + (1 x 35) + (3 x 8) = 159

3. Question
29/19  of 65% of 2698 = ? x 710 
Ans: 2
29/19) x (65/100) x 2698 = ? x 710
(29/19) x (13 x 5/100) x (19 x 142) = ? x 5 x 142
? = (29 x 13 x 5 x 142)/(5 x 142 x 100)
? = (29 x 13)/100 = 3.77

4. Question

77 x 38 – 35 x 26 = (?)2 x 4 + 860

Ans: 5
(?)2 x 4 = 77 x 38 – 35 x 26 – 860
(?)2 x 4 = 2926 – 910 – 860 = 1156
(?)2 = 289
? = 17

5. Question

(92 x 29 + 73 x 5 + ?)½ = 71

Ans: 5
Squaring both sides:
92 x 29 + 73 x 5 + ? = 712 = 5041
? = 5041 – 92 x 29 – 73 x 5
? = 5041 – 2349 – 1715 = 977

6. Question

(0.25)102 ÷ 0.12570 x 0.2542 x 0.2519 = (0.25)?

Ans: 2
(0.52)102 ÷ (0.53)70 x (0.52)42 x (0.52)19 = (0.52)?
(0.5)(2×102 – 3×70 + 2×42 + 2×19) = (0.52)?
So, ? = (2×102 – 3×70 + 2×42 + 2×19)/2 = 58

7. Question

20% of √28224 + 80% of 232 = ? + 176

Ans: 1
(20 x 168 + 80 + 529)/100 = ? + 176
? = 45680/100 – 176 = 280.8

8. Question

1504 ÷ ? + 64 x 1.75 = 132 – 25

Ans: 2
1504 ÷ ? + 112 = 169 – 25 = 144
=> 1504 ÷ ? = 32
=> ? = 1504/32 = 47

9. Question

?% of 625 + 17% of 900 + 13 x 19 = 750

Ans: 4
?% x 625 + 17 x 9 + 13 x 19 = 750
=> ?% x 625 + 153 + 247 = 750
=> ?% x 625 = 350
=> ? = 350/625 x 100 = 56

10. Question

√5329 + √841 = 92 + ?

Ans: 1
73 + 29 = 81+?
? = 21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.