Set-27 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10):Each question contains 3 statements followed by 2 conclusions. Consider the statements to be true even if they are at variance with commonly known things. Based on the statements, evaluate the conclusions and choose the option appropriately:

1.
Statements:
No car is a pen.
Some pens are blue.
Some cars are blue.
Conclusions:
I: All blue being cars is a possibility
II: All pens being blue is a possibility

2.
Statements:
Some people are good.
All bad are good.
No bad are people.
Conclusions:
I: Some good are not people
II:All good being bad is a possibility

3.
Statements:
Some right is wrong.
All evil is wrong.
Some right are evil.
Conclusions:
I: All evil being both right and wrong is a possibility
II:Some evil not being both right or wrong is a possibility

4.
Statements:
No tiger is a lion.
Some tigons are lions.
All tigers are tigons.
Conclusions:
I: All tigons being lions is not a possibility
II:Some tigons not being lions is not a possibility.

5.
Statements:
Some apples are oranges.
All oranges are peaches.
No grape is a peach.
Conclusions:
I: All apples being grapes is a possibility.
II: All grapes being apples is a possibility.

6.
Statement I: Some mangoes are apples.
Statement II: All kiwis are oranges.
Statement III: No mango is a kiwi.
Conclusion I: Some apples can be kiwis.
Conclusion II: All mangoes can be oranges.

7.
Statement I: Some analysts are coders.
Statement II: All coders are associates.
Statement III: No associate is a consultant.
Conclusion I: All analysts can be associates.
Conclusion II: All consultants can be coders.

8.
Statement I: Some carrots are radishes.
Statement II: No radish is a tomato.
Statement III: All tomatoes are potatoes.
Conclusion I: Some carrots are tomatoes.
Conclusion II: All radishes can be carrots.

9.
Statement I: Some spheres are cubes.
Statement II: No cube is a cuboid.
Statement III: All cuboids are cones.
Conclusion I: No cone is a sphere.
Conclusion II: No cube is a cone.

10.
Statement I: Some pins are blades
Statement II: All steels are stainless
Statement III: Some blades are steel
Conclusion I: All blades can be stainless
Conclusion II: All pins cannot be stainless

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions (1-10):Each question contains 3 statements followed by 2 conclusions. Consider the statements to be true even if they are at variance with commonly known things. Based on the statements, evaluate the conclusions and choose the option appropriately:

1. Question

Statements:
No car is a pen.
Some pens are blue.
Some cars are blue.
Conclusions:
I: All blue being cars is a possibility
II: All pens being blue is a possibility

Ans: 2
2. Question

Statements:
Some people are good.
All bad are good.
No bad are people.

Conclusions:
I: Some good are not people
II:All good being bad is a possibility

Ans: 1
3. Question

Statements:
Some right is wrong.
All evil is wrong.
Some right are evil.
Conclusions:
I: All evil being both right and wrong is a possibility
II:Some evil not being both right or wrong is a possibility

Ans: 5
As we can see from the diagrams, both the conclusions are possible. Therefore, both the conclusions follow and hence, option E is the right answer.
4. Question

Statements:
No tiger is a lion.
Some tigons are lions.
All tigers are tigons.
Conclusions:
I: All tigons being lions is not a possibility
II:Some tigons not being lions is not a possibility.

Ans: 1
5. Question

Statements:
Some apples are oranges.
All oranges are peaches.
No grape is a peach.
Conclusions:
I: All apples being grapes is a possibility.
II: All grapes being apples is a possibility.

Ans: 2
6. Question

Statement I: Some mangoes are apples.
Statement II: All kiwis are oranges.
Statement III: No mango is a kiwi.
Conclusion I: Some apples can be kiwis.
Conclusion II: All mangoes can be oranges.

Ans: 3
7. Question

Statement I: Some analysts are coders.
Statement II: All coders are associates.
Statement III: No associate is a consultant.
Conclusion I: All analysts can be associates.
Conclusion II: All consultants can be coders.

Ans: 1
8. Question

Statement I: Some carrots are radishes.
Statement II: No radish is a tomato.
Statement III: All tomatoes are potatoes.
Conclusion I: Some carrots are tomatoes.
Conclusion II: All radishes can be carrots.

 Ans: 2
9. Question

Statement I: Some spheres are cubes.
Statement II: No cube is a cuboid.
Statement III: All cuboids are cones.
Conclusion I: No cone is a sphere.
Conclusion II: No cube is a cone.

Ans: 5
10. Question

Statement I: Some pins are blades
Statement II: All steels are stainless
Statement III: Some blades are steel
Conclusion I: All blades can be stainless
Conclusion II: All pins cannot be stainless

Ans: 1