Set-28 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. Average weight of 3 men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80kg. If another man E whose weight is 3 kg more than that of D replaces A then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. The weight of A in kg is:

2. The cost price of two dozen bananas is Rs. 32 After selling 18 bananas at the rate Rs. 12 per dozen, the shopkeeper reduced the rate to Rs. 4 per dozen. The per cent loss is

3. A man invested a sum of money at compound interest. It amounted to Rs. 2420 in 2 years and to Rs. 2662 in 3 years. Find the sum.

4. 94 is divided into two parts in such a way that the fifth part of the first and the eighth part of the second are in the ratio 3 : 4. The first part is :

5. Two pipes A and B can fill a tank in 36 minutes and 45 minutes respectively. Another pipe C can empty the tank in 30 minutes. First A and B are opened. After 7 minutes, C is also opened. The total time taken in filling the tank is:

6. A man invests half of his capital at the rate of 10% p.a., one-third at 9% p.a. and the rest at 12% p.a. The average rate of interest p.a., which he gets is:

7. A man can swim 3 km/hr in still water. If the velocity of the stream is 2 kmh/r, the time taken by him to swim to a place 10 km upstream and back is :

8. If the diagonals of two squares are in the ratio of 2 : 5. Their area will be in the ratio of

9. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take I hour less than Sameer. Abhay’s speed (in km/hr) is

10. A, B and C working alone can complete a piece of work in 10, 12 and 15 days respectively. They all started working together on the work. A left the work 5 days before the work was completed and B left 2days after A had left. Number of days required to complete the whole work was:

 

Check your Answers below:

 

  1. Average weight of 3 men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80kg. If another man E whose weight is 3 kg more than that of D replaces A then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. The weight of A in kg is:

    Ans:3

  2. 2. Question

    The cost price of two dozen bananas is Rs. 32 After selling 18 bananas at the rate Rs. 12 per dozen, the shopkeeper reduced the rate to Rs. 4 per dozen. The per cent loss is

    Ans:4

  3. 3. Question

    A man invested a sum of money at compound interest. It amounted to Rs. 2420 in 2 years and to Rs. 2662 in 3 years. Find the sum.

    Ans:2

  4. 4. Question

    94 is divided into two parts in such a way that the fifth part of the first and the eighth part of the second are in the ratio 3 : 4. The first part is :

    Ans:3

  5. 5. Question

    Two pipes A and B can fill a tank in 36 minutes and 45 minutes respectively. Another pipe C can empty the tank in 30 minutes. First A and B are opened. After 7 minutes, C is also opened. The total time taken in filling the tank is:

    Ans:2

  6. 6. Question

    A man invests half of his capital at the rate of 10% p.a., one-third at 9% p.a. and the rest at 12% p.a. The average rate of interest p.a., which he gets is:

    Ans:2

  7. 7. Question

    A man can swim 3 km/hr in still water. If the velocity of the stream is 2 kmh/r, the time taken by him to swim to a place 10 km upstream and back is :

    Ans:3

  8. 8. Question

    If the diagonals of two squares are in the ratio of 2 : 5. Their area will be in the ratio of

    Ans:3

  9. 9. Question

    In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take I hour less than Sameer. Abhay’s speed (in km/hr) is

    Ans:1

  10. 10. Question

    A, B and C working alone can complete a piece of work in 10, 12 and 15 days respectively. They all started working together on the work. A left the work 5 days before the work was completed and B left 2days after A had left. Number of days required to complete the whole work was:

    Ans:4