Set-28 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1.  The Trump administration worked to move ahead on its top __________ priority.
(A)Diplomatic
(B)Rough
(C) Consular
(D)Obsessed

2. The high level of asset prices today ____________the earlier trend in house prices.
(A)Mockeries
(B)Mirrors
(C)Reflects
(D)Refracts

3. The rights of a citizen who has not been charged with a criminal act ought to be ____________ at all costs.
(A)Marred
(B)Protected
(C)Sabotaged
(D)Safeguarded

4. Some laws are considered to be harmful to economic growth as they breed ____________.
(A)Inadequacy
(B)Artifice
(C)Ingenuity
(D)Inefficiency

5. The _______________ over the proposed Foreign Ministers’ meeting has brought setback to India-Pakistan ties.
(A)Concord
(B)Acrimony
(C)Animosity
(D)Amenity

Directions (6-10): There are two different sentences with a blank space in each sentence. Choose the word from the given options which fits appropriately in both the blanks adding a proper and logical meaning to the sentences.

6.
(I) Heart attacks are __________ by destruction of heart tissue.
(II) The nurse __________ the old lady everywhere.

7.
(I)Mosquito buzzing in my ear really ____________ me.
(II) Indulging me in conversation on certain topics __________ me.

8.
(I) It would have been __________ at twice this price.
(II) The higher usage of public transport in Chennai is because local buses in Chennai are more reliable and __________.

9.
(I) The Senate __________ the President’s candidate for Secretary of Defense.
(II) The witness __________ the victim’s account in the court of law.

10.
(I) The mother was greatly concerned not to __________ her small child.
(II) The Prime Minister of Greece doesn’t want to __________ everyone by postponing the visit to India.

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    The Trump administration worked to move ahead on its top __________ priority.
    (A)Diplomatic
    (B)Rough
    (C) Consular
    (D)Obsessed

    Ans:4
    Diplomatic means political.
    Consular means ‘of or concerning diplomacy’;
    Both of these options fit most appropriately in the given as before priority that must be at a top position it must be related to something which is politically related considering President and its matters Donald Trump.
    Rough and Obsessed do not relate to the context.

  2. 2. Question

    The high level of asset prices today ____________the earlier trend in house prices.
    (A)Mockeries
    (B)Mirrors
    (C)Reflects
    (D)Refracts

    Ans:2
    Mirrors and reflects are the synonyms which fit most suitably in the given blank.The sentence means that the high level of prices which assets have today portray the earlier trend which house prices used to have.
    Mockeries means ridicule or derision.
    Refracts means (of water, air, or glass) make (a ray of light) change direction when it enters at an angle.
    Hence these are not relevant to the context of the sentence.

  3. 3. Question
    The rights of a citizen who has not been charged with a criminal act ought to be ____________ at all costs.
    (A)Marred
    (B)Protected
    (C)Sabotaged
    (D)Safeguarded
    Ans:1
    Protected and safeguarded both are the synonyms which mean protect from harm or damage with an appropriate measure. Here these two are the appropriate words because the sentence speaks of citizens who have not been charged with a criminal act so, the rights of these citizens must be protected and safeguarded at any cost.
    Marred means ‘ impair the quality or appearance of; spoil’.
    Sabotaged means ‘ deliberately destroy, damage, or obstruct (something), especially for political or military advantage.’ These are inappropriate words to be used in the sentence.

  4. 4. Question

    Some laws are considered to be harmful to economic growth as they breed ____________.
    (A)Inadequacy
    (B)Artifice
    (C)Ingenuity
    (D)Inefficiency

    Ans: 3
    Inadequacy means the state or quality of being inadequate; lack of the quantity or quality required.
    Inefficiency means he state of not achieving maximum productivity; failure to make the best use of time or resources.
    Here these two are the words that can be used as economic growth will be hampered since some laws hold or breed inefficiency that is inadequacy.
    Artifice means clever or cunning devices or expedients, especially as used to trick or deceive others.
    Ingenuity means the quality of being clever, original, and inventive.

  5. 5. Question

    The _______________ over the proposed Foreign Ministers’ meeting has brought setback to India-Pakistan ties.
    (A)Concord
    (B)Acrimony
    (C)Animosity
    (D)Amenity

    Ans:1
    Acrimony means bitterness or ill feeling.
    Animosity means strong hostility.
    These both are the synonyms. Here these two words will fit in the sentence as the setback in India and Pakistan relations can only be due to the bitterness or acrimony in any proposal.
    Concord means agreement or harmony between people or groups
    Amenity means the pleasantness or attractiveness of a place.

  6. 6. Question

    Directions (6-10): There are two different sentences with a blank space in each sentence. Choose the word from the given options which fits appropriately in both the blanks adding a proper and logical meaning to the sentences.

    (I) Heart attacks are __________ by destruction of heart tissue.
    (II) The nurse __________ the old lady everywhere.
    Ans:4
    Bagged [bag, verb] = put (something) in a bag.
    Among the given options, the options (a), (b), (c) and (e) are completely irrelevant to the context of the sentence.
    The option (d) ‘accompanied’ is the correct answer.

  7. 7. Question

    (I)Mosquito buzzing in my ear really ____________ me.
    (II) Indulging me in conversation on certain topics __________ me.

    Ans:1
    The options (b), (c), (d) and (e) are completely irrelevant.
    What feeling a person gets when mosquito buzzes in someone’s ears?
    The option (a) is the most relevant word. Moreover, the option (a) is also relevant for the second sentence.
    Hence, the correct answer is the option (a).

  8. 8. Question

    (I) It would have been __________ at twice this price.
    (II) The higher usage of public transport in Chennai is because local buses in Chennai are more reliable and __________.

    Ans:2
    What could be attributed to the higher usage of public transport in Chennai?
    Among the given options, ‘cheaper’ travel on local buses is the most relevant option and is the correct answer.
    The options (a), (c), (d) and (e) are completely irrelevant.
    Hence, the correct answer is the option (b).

  9. 9. Question

    (I) The Senate __________ the President’s candidate for Secretary of Defense.
    (II) The witness __________ the victim’s account in the court of law.

    Ans:4
    Among the given options, only option (d) ‘confirmed’ is the most appropriate choice and the correct answer.
    What could witnesses do to the victim’s account in the court of law?
    They could ‘confirm’ it.
    What could the Senate do to the President’s candidate for Secretary of Defense?
    The senate could ‘confirm’ it.
    The options (a), (b), (c) and (e) are completely irrelevant as per the context of the sentence.

  10. 10. Question

    (I) The mother was greatly concerned not to __________ her small child.
    (II) The Prime Minister of Greece doesn’t want to __________ everyone by postponing the visit to India.

    Ans:5
    What, among the options, could be the concern of a mother for her small child?
    The mother wouldn’t desire to disappoint her small child.
    Similarly, ‘the Prime Minister of Greece doesn’t want to disappoint everyone by postponing the visit to India’ is a sensible, contextually meaningful and grammatically correct sentence.
    Among the given options, the option (e) ‘disappoint’ is the most relevant word to fill the blank.
    Hence, the correct answer is the option (e).