Set-28 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-28  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.__________ is a polar covalent bond.
1. P-Cl
2. Ne-Ne
3. Cl-Cl
4. Ca-Cl

Ans:1

2.NaCl has ______.
1. Nonpolar bonds
2. Polar covalent bonds
3. Metallic bonds
4. Ionic bonds

Ans:4

3.Hemoglobin has the highest affinity with which of the following?
1. SO2
2. CO2
3. CO
4. NO2

Ans:3

4.Vitamin A is also known as _____.
1. Thiamine
2. Riboflavin
3. Retinol
4. Calciferol

Ans:3

5.Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
1. Metformin
2. Diazepam
3. Latanoprost
4. Prednisone

Ans:4

6.Adding which substance gives blue colour to glass?
1. Manganese oxide
2. Cobalt oxide
3. Chromium oxide
4. Iron oxide

Ans:2

7.Which of the following elements has the lowest melting point?
1. Sodium
2. Tin
3. Radon
4. Radium

Ans:3

8.Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?
1. Sodium
2. Beryllium
3. Nitrogen
4. Boron

Ans:1

9.Which of the following induces souring of milk?
1. Acetic Acid
2. Citric Acid
3. Ascorbic Acid
4. Lactic Acid

Ans:4

10.What is the net charge on Calcium fluoride?
1. 1+
2. 0
3. 1–
4. 2–

Ans:2

11.Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
1. B2H6
2. NF3
3. CCl3F
4. C6H6

Ans:3

12.For what is Mohs scale used?
1. To measure brightness of a substance
2. To measure viscosity of a liquid
3. To measure elasticity of a material
4. To measure hardness of minerals

Ans:4

13.Alkali metals can –
1. Be highly unstable at room temperature
2. Vaporize at room temperature
3. Easily gain electrons
4. Easily lose electrons

Ans:4

14.Why does Carbon Tetrachloride have no dipole moment?
1. Because of same size of carbon and chlorine atoms
2. Because of regular tetrahedral structure
3. Because of planar structure
4. Because of similar electron affinities of carbon and chlorine

Ans:2

15.Which drug is used as an Antidepressant?
1. Oxybutynin
2. Tramadol
3. Sumatriptan
4. Bupropion

Ans:4

16.Which of the following gases is heavier than oxygen?
1. Carbon dioxide
2. Ammonia
3. Methane
4. Helium

Ans:1

17.Which acid is released when an Ant bites?
1. Hydrochloric Acid
2. Formic Acid
3. Acetic Acid
4. Phosphoric Acid

Ans:2

18.Which of the following is not a donor atom?
1. Phosphorus
2. Antimony
3. Arsenic
4. Aluminium

Ans:4

19.0 K is equivalent to –
1. 273°C
2. – 273°C
3. 0°C
4. 100°C

Ans:2

20.___________ gives hardness to stainless steel.
1. Zinc
2. Lead
3. Carbon
4. Tin

Ans:3