Set-28 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-28 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.What was Sher Shah’s precious legacy to the Mughals?
1. Organization of Army
2. Land Revenue System
3. Mansabdari System
4. Provincial Administration

Ans:2

2.Sir Thomas Roe visited the court of?
1. Akbar
2. Jahangir
3. Shajahan
4. Aurangazeb

Ans:2

3. Dyarchy was first introduced in India under—
1. Government of India Act, 1935
2. Morley – Minto Reforms
3. Mont – Ford Reforms
4. Simon Commission Plan

Ans:3

4. Who was the first editor of the Jugantar?
1. Barindra Ghosh
2. Bipin Chandra Pal
3. Jatindra Nath Mukherjee
4. Ullaskar Dutt

Ans:1

5.Poorna Swaraj was declared as the goal of the Congress in the Congress session held at Lahore under the Presidentship of
1. Jawaharalal Nehru
2. CR Das
3. Maulana Abul Kalam Azad
4. Gokhale

Ans:1

6.The first inscription evidence of Satipratha has been found from
1. Eran
2. Junagarh
3. Mandsaur
4. Sanchi

Ans:1

7.The Kushans ruled in
1. 1st century AD
2. 2nd century BC
3. 3rd century AD
4. 5th century BC

Ans:1

8.The King Kanishka held a great Buddhist Council under whose presidentship?
1. Asvaghosha
2. Sangharaksha
3. Nagasena
4. Vasu Mitra

Ans:4

9.Charaka was the famous court physician of
1. Kanishka
2. Pushyamitra
3. Chandragupta
4. Ashoka

Ans:1

10.Which ruler of Gupta Empire is also known as “Napoleon of India”?
1. Chandragupta I
2. Chandragupta II
3. Samudra Gupta
4. Srigupta

Ans:3

11. In India artillery was first used in the battle of
1. Panipat
2. Talikot
3. Sialkot
4. Khanwa

Ans:1

12.In Mansabdari system the Commander-in-Chief of the Army was
1. Mansabdar
2. Emperor
3. Prince
4. Dah Hazari

Ans:2

13.During Mughal rule, excellent cotton goods were woven in which one of the following centres?
1. Agra
2. Surat
3. Delhi
4. Calcutta

Ans:1

14. The Prime Ministers who sent Cripps Mission to India is?
1. James Ramsay MacDonald
2. Stanley Baldwin
3. Neville Chamberlain
4. Winston Churchill

Ans:4

15.Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?
1. Mahatma Gandhi and Sardar Patel
2. Acharya J. B. Kripalani and C. RajagopalachaRri
3. Pandit Nehru and Maulana Azad
4. Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai

Ans:3

16. Mahatma Gandhi’s remark, ‘A post-dated cheque on a crumbling bank’ is regarding the proposals of___
1. Simon Commission
2. Cripps Mission
3. Cabinet Mission
4. Wavells Plan

Ans:2

17. Alexander defeated _________ in the battle of Hydaspes.
1. Porus
2. Chandragupta Maurya
3. Herakles
4. Eudemus

Ans:1

18. Madurai had been the capital of the
1. Cholas
2. Pallavas
3. Rashtrakutas
4. Pandyas

Ans:4

19. When did Vasco da Gama came to India?
1. 1492
2. 1498
3. 1398
4. 1542

Ans:2

20. Who among the following is known as ‘the liberator of the press’?
1. William Jones
2. Wellesley
3. Sir Charles Metcalfe
4. Lord Minto

Ans:3