Set-28 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10)In each of the following questions, relationship between different elements is shown in the statements followed by two conclusions. Find the conclusion which is definitely true.
Give answer:

1.
Statements:
G > A  ≥ R ≠ S = B;  P > Q ≤  M > E ≤  D;  D < R ≠ C > T
Conclusions:
I)
 E < G
II) B > C

2.
Statements:
L < V  ≥  M  ≥ P ≤  E;  O > G < A  ≥  K  ≥  V;  J ≤  A  ≥  R  ≥  T
Conclusions:
I) P  ≤  T
II) O > L

3.
Statements:
D > F ≥ H ≥ K < M;  P = R ≥ S < T ≤ B ≤ K
Conclusions:
I) D > S
II) M > T

4.
Statements:
D ≥ R > E ≥ C > T ≤ N;  E ≤ S ≠ A < P
Conclusions:
I) P > T
II) D > S

5.
Statements:
R > I < C = H ≤ A ≤ N;  S ≥ L ≤ P ≤ G;  M ≥ N ≤ E = P
Conclusions:
I) G ≥ C
II) I < S

6.
Statements:
H > A ≥ R ≠ D = M;  S ≤ M = T ≠ K ≥ H
Conclusions:
I) R ≥ K
II) S ≤ D

7.
Statements:
P ≥ Q = R;                  Q < S ≤ T
Conclusions:
I). S > P
II). T > R

8.
Statements:
A > O ≥ P;      C < O < T
Conclusions:
I). A > C
II). P < T

9.
Statements:
S < R = Q ≥ V;           T = V ≥ G < U
Conclusions:
I). U > S
II). R ≥ G

10.
Statements:
G ≥ R > P = S;            P > H;        I < R
Conclusions:
I). I < S
II). G > P

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-10)In each of the following questions, relationship between different elements is shown in the statements followed by two conclusions. Find the conclusion which is definitely true.
    Give answer:
    Statements:
    G > A  ≥ R ≠ S = B;  P > Q ≤  M > E ≤  D;  D < R ≠ C > T
    Conclusions:
    I)
     E < G
    II) B > C

    Ans: 1
    I) E < G: G > A ≥ R > D ≥ E (True)
    II) B > C: B = S ≠ R ≠ C (False)

  2. 2. Question

    Statements:
    L < V  ≥  M  ≥ P ≤  E;  O > G < A  ≥  K  ≥  V;  J ≤  A  ≥  R  ≥  T
    Conclusions:
    I) P  ≤  T
    II) O > L

    Ans: 4
    I) P ≤ T: T ≤ A ≥ R ≥ K ≥ V ≥ M ≥ P (False)
    II) O > L: O > G < A ≥ K ≥ V > L (False)

  3. 3. Question

    Statements:
    D > F ≥ H ≥ K < M;  P = R ≥ S < T ≤ B ≤ K
    Conclusions:
    I) D > S
    II) M > T

    Ans: 5
    I) D > S: D > F ≥ H ≥ K ≥ B ≥ T > S (True)
    II) M > T: M > K ≥ B ≥ T (True)

  4. 4. Question

    Statements:
    D ≥ R > E ≥ C > T ≤ N;  E ≤ S ≠ A < P
    Conclusions:
    I) P > T
    II) D > S

    Ans:4 
    I) P > T (False)
    II) D > S (False)

  5. 5. Question

    Statements:
    R > I < C = H ≤ A ≤ N;  S ≥ L ≤ P ≤ G;  M ≥ N ≤ E = P
    Conclusions:
    I) G ≥ C
    II) I < S

    Ans: 1
    I) G ≥ C (True)
    II) I < S (False)

  6. 6. Question

    Statements:
    H > A ≥ R ≠ D = M;  S ≤ M = T ≠ K ≥ H
    Conclusions:
    I) R ≥ K
    II) S ≤ D

    Ans: 2
    I) R ≥ K (False)
    II) S ≤ D (True)

  7. 7. Question

    Statements:
    P ≥ Q = R;                  Q < S ≤ T
    Conclusions:
    I). S > P
    II). T > R

    Ans: 2
    I) S > P (P ≥ Q = R < S) False
    II). T > R (R < S ≤ T) True

  8. 8. Question

    Statements:
    A > O ≥ P;      C < O < T
    Conclusions:
    I). A > C
    II). P < T

    Ans: 5
    I). A > C (A > O > C) True
    II). P < T (T > O ≥ P) True

  9. 9. Question

    Statements:
    S < R = Q ≥ V;           T = V ≥ G < U
    Conclusions:
    I). U > S
    II). R ≥ G

    Ans: 2
    I). U > S (S < R = Q ≥ V = T ≥ G < U) False
    II). R ≥ G (R = Q ≥ V = T ≥ G) True

  10. 10. Question

    Statements:
    G ≥ R > P = S;            P > H;        I < R
    Conclusions:
    I). I < S
    II). G > P

    Ans: 2
    I). I < S (I < R > P = S) False
    II). G > P (G ≥ R > P) True