Set-28 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5)  In each question below, a number series is given in which one number is wrong. Find out the wrong number.

1.  37, 47, 52, 67, 87, 112, 142

2. 14, 39, 103, 225, 420, 709

3. 32, 48, 80, 108, 162, 243

4. 10, 8, 13, 35, 135, 671, 4007

5. 1, 16, 125, 256, 625, 1296

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 11, 13, 17, 25, 32, ?

7. 167, 172, 179, 190, 203, ?

8. 29, 42, 57, 74, 93, ?

9. 424, 488, 613, 829, 1172, ?

10. 73, 96, 121, 148, 177, ?

 

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-5)  In each question below, a number series is given in which one number is wrong. Find out the wrong number.

    1. Question

    37, 47, 52, 67, 87, 112, 142

    Ans:1
    37+5=42, 42+10=52, 52+15=67, 67+20=87, 87+25=112, 112+30=142
    Wrong number 47
  2. 2. Question

    14, 39, 103, 225, 420, 709

    Ans:2
    14 + 52 = 3939 + 82 = 103

    103 + 112 = 224

    224 + 142 = 420

    420 + 172 = 709

    Hence the wrong term is 225

  3. 3. Question

    32, 48, 80, 108, 162, 243

    Ans:3
    The pattern is:32×1.5 = 48, 48×1.5 = 72, 72 x 1.5 = 108, 108×1.5 = 162, 162×1.5 = 243

    Wrong term 80

  4. 4. Question

    10, 8, 13, 35, 135, 671, 4007

    Ans: 2
    10 x 1 – 2 = 88 x 2 – 3 = 13

    13 x 3 – 4 =35

    35 x 4 – 5 = 135

    135 x 5 – 6 = 669

    669 x 6 – 7 = 4007

    Wrong number 671

  5. 5. Question

    1, 16, 125, 256, 625, 1296

    Ans:4
    The numbers are 14, 24, 34 .. 64.
    So the third number should be 81 and not 125.
  6. 6. Question

    Directions:(6-10) Find the next term in the series.

    11, 13, 17, 25, 32, ?

    Ans:1
    The next number is obtained by adding sum of digits of the previous number:11 + 1 + 1 = 13

    13 + 1 + 3 = 17

    17 + 1 + 7 = 25

    25 + 2 + 5 = 32

    32 + 3 + 2 = 37

  7. 7. Question

    167, 172, 179, 190, 203, ?

    Ans:5
    Consective prime numbers are added to the number:167 + 5 = 172

    172 + 7 = 179

    179 + 11 = 190

    190 + 13 = 203

    203 + 17 = 220

  8. 8. Question

    29, 42, 57, 74, 93, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:4 x 7 + 1 = 29

    5 x 8 + 2 = 42

    6 x 9 + 3 = 57

    7 x 10 + 4 = 74

    8 x 11 + 5 = 93

    9 x 12 + 6 = 114

  9. 9. Question

    424, 488, 613, 829, 1172, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:424 + 43 = 488

    488 + 53 = 613

    613 + 63 = 829

    829 + 73 = 1172

    1172 + 83 = 1684

  10. 10. Question

    73, 96, 121, 148, 177, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:17 x 4 + 5 = 73

    18 x 5 + 6 = 96

    19 x 6 + 7 = 121

    20 x 7 + 8 = 148

    21 x 8 + 9 = 177

    22 x 9 + 10 = 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.