Set-28 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction(1-3): In the given question, an idiom/phrase has been printed in bold in the sentence. Choose the alternative that best expresses the meaning of the idiom/phrase.

1. It is such a tough situation here in the city; it is raining cats and dogs.

2. My brother took my chocolate from the fridge, but I turned a blind eye.

3. If you want you can talk to her now. Let me tell you, she is mad as a hatter.

Direction(4-10): In the given question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C) and (D) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.

4. The temporal lobe, a brain region involves in language processing, is activated during verbal learning.

5. Proper sleep leads to improved regulation of mood and increase with learning ability.

6. Sleep deprivation adverse in affects the brain and cognitive function so working becomes difficult.
7. A new company has claimed to have manufacture a different type of medicine which can cure a number of diseases.

8. The fraud comes at a time when the unregulated microfinance industry is facing a crisis on its way of high-interest rates and low repayment of loans.

9. The angry bear jumped up against the sides of the growing tower and left deep claw marks, which should have been seen to this day up on the rocks.

10. The more they listened, the more they were able to understand needs of not just the plants and the animals around them, but the water and the sky too.

 

Check your Answers below:

 

  1. Direction(1-3): In the given question, an idiom/phrase has been printed in bold in the sentence. Choose the alternative that best expresses the meaning of the idiom/phrase.

    1. Question

    It is such a tough situation here in the city; it is raining cats and dogs.

    Ans:4
    Raining cats and dogs means raining unusually or unbelievably heavily.

  2. 2. Question
    My brother took my chocolate from the fridge, but I turned a blind eye.
    Ans:3
    Turning a blind eye means to pretend not to have noticed something that has happened in sight.

  3. 3. Question
    If you want you can talk to her now. Let me tell you, she is mad as a hatter.
    Ans:3
    The idiom “mad as a hatter” refers to someone who is completely crazy; insane. Thus, option C is the correct answer.

  4. 4. Question

    Direction(4-10): In the given question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C) and (D) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.

    The temporal lobe, a brain region involves in language processing, is activated during verbal learning.
    Ans:1
    The structure of the sentence is such that the correct form of the verb is ‘involved’ as the usual and the normal function of the temporal lobe is being talked about. The preposition to follow the verb is ‘in’ as something or someone is involved ‘in’ something.
    Hence, option A is the correct answer.

  5. 5. Question
    Proper sleep leads to improved regulation of mood and increase with learning ability.
    Ans:3
    The correct usage, here, is the adjective ‘increased’ and the word ‘learning’. The sentence clearly conveys the consequence here. The other options do not convey any meaning. The former part uses the form ‘improved’, hence the latter needs to be in sync to avoid the error of parallelism. No preposition is required between increase and learning.

    Hence, option C is the correct answer.

  6. 6. Question
    Sleep deprivation adverse in affects the brain and cognitive function so working becomes difficult.
    Ans:2
    In the given sentence, affects is the verb and adversely(the adverb form of adverse) should be the adverb. They do not require a preposition between them to be in sync with the subject.
    Hence, option B is the correct answer.

  7. 7. Question
    A new company has claimed to have manufacture a different type of medicine which can cure a number of diseases.
    Ans:1
    The correct form of verb here is ‘manufactured’ as it is an action that has already taken place. ‘Have’ is correct and needs no change.
    Hence, option A is the correct answer.

  8. 8. Question

    The fraud comes at a time when the unregulated microfinance industry is facing a crisis on its way of high-interest rates and low repayment of loans.

    Ans:4
    in the way suggests some impediment, obstruction or the like
    on the way refers to proceeding somewhere (and something coming) or on the way of a journey

    Hence, on the way should be replaced by in the way. The other options do not make sense in the given sentence.
    Hence, option D is the correct answer.

  9. 9. Question

    The angry bear jumped up against the sides of the growing tower and left deep claw marks, which should have been seen to this day up on the rocks.

    Ans:1
    The above sentence is talking about a past incident on a present day, hence it should use first form of verb. i.e. “should have been” shouldn’t be used here. Only option A fits correctly. Hence, option A is correct.

  10. 10. Question

    The more they listened, the more they were able to understand needs of not just the plants and the animals around them, but the water and the sky too.

    Ans:3
    In the above sentence, the word “needs” is an abstract noun that is used in a specific context in the above sentence i.e. it is referring to the needs of some specific plants and animals, hence it should be preceded by article “the”. Hence, option C is correct.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.