Set-28 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) In each of the following questions, a sentence is given, divided into 5 parts. Part (E) is grammatically correct. Out of the other four parts, only one part is without error. Mark the option containing the part with no error. If none of the parts have errors, mark ‘No error’ as your answer. If all the parts have errors, mark ‘All have errors’ as your answer.

Directions:(1-5): Read the given sentences to find out whether there are any grammatical/contextual errors in them. The errors, if any, will be in two parts of the sentences and the combination of those parts will be the answer to that question. If no part in the sentence has an error then, mark ‘no error’ as your answer. (Ignore punctuation errors if any)

1. The progress of science is not a steadily advance, (A)/ there are continual halts along the way, and even (B)/ temporary retreats; a long period of (C)/ stagnation may preceded some brilliant discovery. (D)

2. Crystallization, or the mysterious force by which charcoal become a diamond, (A)/ had been an interesting subject of study from the time (B)/ that science had first reveal that the same (C)/ substance might exist either in the crystalline or non-crystalline state. (D)

3. Professor Tyndall possesses a remarkable faculty for making (A)/ his subjects of study understood by the unscientific mind, (B)/ and his lectures in England and America have did (C)/ much to making the study of science popular. (D)

4. In 1800, the Italian scientist, Volta, made an (A)/ electric apparatus which possessed the wonderful (B)/ power of constantly recovering the charge, (C)/ thus forming a perpetual source of electricity. (D)

5. Beasts and birds, dragons and serpents were carve (A)/ upon the painted and gilded ships, and it seemed (B)/ as if all the monsters of fairyland had been gathered (C)/ to terrify and conquered the people of England. (D)

Directions:(6-10) Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part with error as your answer. If there is no error, mark (5).

6. Police on horseback and by foot were sometimes powerless to halt the human tide.

7. Stafford entered into the room, turning on the light as he did so.

8. I shall be very charmed to see you tonight between 7 to 10 at the concert.

9. They wouldn’t all be there unless something terrible had not happened.

10. If you will plan to purchase a car, you will come across a few auto loan lenders.

 

 

Check the Answer below:

 

 

 

Directions:(1-5): Read the given sentences to find out whether there are any grammatical/contextual errors in them. The errors, if any, will be in two parts of the sentences and the combination of those parts will be the answer to that question. If no part in the sentence has an error then, mark ‘no error’ as your answer. (Ignore punctuation errors if any)

1. Question

The progress of science is not a steadily advance, (A)/ there are continual halts along the way, and even (B)/ temporary retreats; a long period of (C)/ stagnation may preceded some brilliant discovery. (D)

 Ans: 3
A – the adjective ‘steady’ should be used in place of the adverb ‘steadily’, as it is being used to modify the noun ‘advance’. B, C – no error. D – The base form of the verb ‘precede’ should be used with the auxiliary verb ‘may’. (c) is the right answer.

2. Question

Crystallization, or the mysterious force by which charcoal become a diamond, (A)/ had been an interesting subject of study from the time (B)/ that science had first reveal that the same (C)/ substance might exist either in the crystalline or non-crystalline state. (D)

Ans: 1
A – the singular form of the verb ‘becomes’ should be used in place of the plural verb ‘become’, as it is being used to modify the singular material noun ‘charcoal’. B, D – no error. C – the past participle form of the verb (revealed) should be used in the past perfect tense construction (had + verb). (a) is the right answer.

3. Question

Professor Tyndall possesses a remarkable faculty for making (A)/ his subjects of study understood by the unscientific mind, (B)/ and his lectures in England and America have did (C)/ much to making the study of science popular. (D)

Ans: 3
A, B – no error. C – the past participle form of the verb ‘done’ should be used with the present perfect tense construction (have + verb). D – the base form of the verb ‘make’ should be used with the infinitive ‘to’. (c) is the right answer.

4. Question

In 1800, the Italian scientist, Volta, made an (A)/ electric apparatus which possessed the wonderful (B)/ power of constantly recovering the charge, (C)/ thus forming a perpetual source of electricity. (D)

Ans: 5
The sentence is grammatically correct and free of error. (e) is the right answer.

5. Question

Beasts and birds, dragons and serpents were carve (A)/ upon the painted and gilded ships, and it seemed (B)/ as if all the monsters of fairyland had been gathered (C)/ to terrify and conquered the people of England. (D)

Ans: 1
A – the past participle form of the verb ‘carved’ should be used with the passive voice construction ‘were + verb’. B, C – no error. D – the base form of the verb ‘conquer’ should be used with the infinitive ‘to’. (a) is the right answer.

Directions:(6-10) Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part with error as your answer. If there is no error, mark (5).
6. Question

Police on horseback and by foot were sometimes powerless to halt the human tide.

Ans: 2
The correct usage is ‘by + vehicle’ and ‘on + foot’. In option B, ‘by foot’ should be replaced with ‘on foot’.

7. Question

Stafford entered into the room, turning on the light as he did so.

Ans: 1
‘Enter’ and ‘into’ do not go together. Both have the same meaning of an inward motion. Hence in option A, ‘into’ is an extra word. The correct usage is ‘Stafford entered the room’

8. Question

I shall be very charmed to see you tonight between 7 to 10 at the concert.

Ans: 3
‘Between..and’ are a pair. ‘Between..or’ is a wrong usage. Hence in option C, ‘between 7 to 10’ should be replaced with ‘between 7 and 10’.

9. Question

They wouldn’t all be there unless something terrible had not happened.

Ans: 4
Unless means ‘in any case other than that; except that’. Unless is defined as except something else happens. Using ‘not’ in option D, change the meaning of the sentence. ‘not’ has to be dropped to make proper sense of a sentence with ‘unless’.

10. Question

If you will plan to purchase a car, you will come across a few auto loan lenders.

Ans: 1
In a sentence which begins with ‘If’, ‘will/shall/would’ are not used in the same part. They are used only after a comma. Hence in the part A, ‘If you will plan’ should be replaced with ‘If you plan’.