Set-28 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)РClick here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5):In each question below are statements followed by two conclusions numbered I and II You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts ?
Give answer
(a)If only Conclusion I follows
(b)If only Conclusion II follows
(c)If either Conclusion I or II follows
(d)If neither Conclusion I nor II follows
(e)If both Conclusions I and II follow

1.
Some onions are tomatos.
All turnips are onions.
Conclusion:
I) Some onions are not turnips.
II) All onions are turnips.

2.
All peacocks are birds.
All crows are birds.
Conclusion:
I) All crows are peacocks.
II) Some crows are peacocks.

3.
All bottles are cups.
All cups are bottles.
Conclusion:
I) Some bottles are not cups.
II) Some cups are bottles.

4.
All boards are pens.
Some chalks are not boards.
Conclusion:
I) No chalk may be a pen.
II) At least some pens are boards.

5.
All notes are books.
Some papers are notes.
Conclusion:
I) Some papers are books.
II)Some papers are not books.

Directions (6-10):In each of the questions given below, four statements are given which are followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

6.
Statements:
I: All ants are bats
II: Some bats are cats
III: All cats are rats
IV: No ant is rat
Conclusions:
I: All cats can be bats
II: Some cats can be ants

7.
Statements:
I: Some apples are oranges
II: Some Oranges are guavas
III: All Guavas are grapes
IV: No Grape is Mango
Conclusions:
I: Some Oranges are Mango
II: Some Oranges are Grape

8.
Statements:
I: No A is B
II: Some B is D
III: Some D is E
IV: No E is F
Conclusions:
I: Some E is B
II: Some D is F

9.
Statements:
I: All A is V
II: Some A is Y
III: All Y is Z
IV: Some A is E
Conclusions:
I: Some E is V
II: Some E is Y

10.
Statements:
I: Only A is B
II: No B is F
III: All F is G
IV: Some G is H
Conclusions:
I: Some G is F
II: Some G is B

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

 

Directions (1-5):In each question below are statements followed by two conclusions numbered I and II You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts ?
Give answer
(a)If only Conclusion I follows
(b)If only Conclusion II follows
(c)If either Conclusion I or II follows
(d)If neither Conclusion I nor II follows
(e)If both Conclusions I and II follow

1. Question

Some onions are tomatos.
All turnips are onions.
Conclusion:
I) Some onions are not turnips.
II) All onions are turnips.

Ans: 3

2. Question

All peacocks are birds.
All crows are birds.
Conclusion:
I) All crows are peacocks.
II) Some crows are peacocks.

Ans: 4

3. Question

All bottles are cups.
All cups are bottles.
Conclusion:
I) Some bottles are not cups.
II) Some cups are bottles.

Ans: 2

4. Question

All boards are pens.
Some chalks are not boards.
Conclusion:
I) No chalk may be a pen.
II) At least some pens are boards.

Ans: 5

5. Question

All notes are books.
Some papers are notes.
Conclusion:
I) Some papers are books.
II)Some papers are not books.

Ans: 1

Directions (6-10):In each of the questions given below, four statements are given which are followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

6. Question

Statements:
I: All ants are bats
II: Some bats are cats
III: All cats are rats
IV: No ant is rat
Conclusions:
I: All cats can be bats
II: Some cats can be ants

Ans: 1

7. Question

Statements:
I: Some apples are oranges
II: Some Oranges are guavas
III: All Guavas are grapes
IV: No Grape is Mango
Conclusions:
I: Some Oranges are Mango
II: Some Oranges are Grape

Ans: 2

8. Question

Statements:
I: No A is B
II: Some B is D
III: Some D is E
IV: No E is F
Conclusions:
I: Some E is B
II: Some D is F

Ans: 4

9. Question

Statements:
I: All A is V
II: Some A is Y
III: All Y is Z
IV: Some A is E
Conclusions:
I: Some E is V
II: Some E is Y

Ans: 1

10. Question

Statements:
I: Only A is B
II: No B is F
III: All F is G
IV: Some G is H
Conclusions:
I: Some G is F
II: Some G is B

Ans: 1