Set-29 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-29  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which of the following is not soluble in water?
1. Lead sulphate
2. Zinc sulphate
3. Potassium sulphate
4. Sodium sulphate

Ans:1

2.The main constituent of biogas is –
1. Oxygen
2. Methane
3. Acetic acid
4. Methyl alcohol

Ans:2

3.The pH of human blood is between –
1. 6.5–7
2. 7.35–7.45
3. 8–9
4. 4.5–5

Ans:2

4.Isotope 14C6 is associated with-
1. For cancer diagnosis
2. Determining the age of the earth
3. Determining the age of fossil
4. For traler technology

Ans:4

5.Which one of the following pairs is correctly matched?
1. Silver Iodide – Horn Silver
2. Silver Chloride – Artificial rain
3. Zinc Phosphide – Rat poison
4. Zinc Sulphide – Philosopher’s wool

Ans:3

6.In atom, neutron was discovered by:
1. J.J. Thomson
2. Chadwick
3. Rutherford
4. Newton

Ans:2

7.The gas used to inflate the tyres of an aircraft is-
1. Hydrogen
2. Nitrogen
3. Helium
4. Neon

Ans:2

8.Which of these consists carbon?
1. Lignite
2. Tin
3. Silver
4. Iron

Ans:1

9.Of how many carats is the pure gold?
1. 22
2. 24
3. 28
4. 20

Ans:2

10.Radioactivity was discovered by:
1. Rutherford
2. Becquerel
3. Bohr
4. Benjamin Franklin

Ans:2

11.The element found maximum in the soil layer is-
1. Oxygen
2. Nitrogen
3. Manganese
4. Silicon

Ans:1

12.Which is the most reactive metal?
1. Sodium
2. Calcium
3. Iron
4. Potassium

Ans:4

13.Aluminium surface is often ‘Anodized’. This means the deposition of a layer of-
1. Chromium Oxide
2. Aluminium Oxide
3. Nickel Oxide
4. Zinc Oxide

Ans:2

14.Galvanized iron is coated with-
1. Aluminium
2. Galena
3. Silver
4. Zinc

Ans:4

15.Bronze is an alloy of-
1. Copper and Tin
2. Copper and Silver
3. Copper and Iron
4. Copper and Lead

Ans:1

16.Dry ice is-
1. Solid water
2. Mountain ice
3. Solid CO2
4. Solid carbon mono oxide

Ans:3

17.Because of impurities the boiling point of a liquid-
1. Increases
2. Decreases
3. Remains constant
4. They are not related

Ans:1

18.Big Bang theory explains?
1. Origin of Universe
2. Laws of physics
3. Origin of Sun
4. None of above

Ans:1

19.As per 2011 census, the State in India with the largest rural population?
1. Uttar Pradesh
2. Punjab
3. Maharashtra
4. Madhya Pradesh

Ans:1

20.Who produced the first automobile?
1. Gottleib Daimler
2. Henry Ford
3. Rudolf Diesel
4. Karl Benz

Ans:4