Set-29 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2020, RRB Group D 2020 , SSC CGL, SSC CHSL, and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Join Our Telegram Channel for PDFs and Materials – Click here to Join
Follow “Manmeet Kumar” Sir on Unacademy – Click here to follow 

Set-29 Indian History Previous Year Questions

1. Who called Bal Gangadhar Tilak the ‘Father of Indian Unrest’?
1. Lord Curzon
2. Vincent Smith
3. Valentine Chirol
4. Henry Cotton

Ans:3

2.The Chola kingdom mostly ruled which region of India?
1. East
2. West
3. North
4. South

Ans:4

3.Group of Monuments at Hampi was built by?
1. Harihara and Bukka
2. Udayin and Shishunaga
3. Devavarman and Vainya
4. Maravarman and Sirmara

Ans:1

4.According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land for the maintenance of schools?
1. Vellanvagai
2. Brahmadeya
3. Shalabhoga
4. Devadana

Ans:3

5.During Akbar’s reign who was the Finance Minister of the Mughal empire?
1. Raja Todar Mal
2. Man Singh I
3. Birbal
4. Tansen

Ans:1

6._________________ was a Hindu saint not associated with the Bhakti movement and the Varkari sect of Maharashtra.
1. Kanhopatra
2. Gora Kumbhar
3. Namdev
4. Samarth Ramdas

Ans:4

7.Chhatrapati Sambhaji (1680–1688 AD) was the ruler of which dynasty?
1. Maratha
2. Hoysala
3. Adil Shahi dynasty
4. Maurya

Ans:1

8.The English defeated the ______ in the battle of Wandiwash.
1. German
2. French
3. Indians
4. Americans

Ans:2

9.Who was the First Governor General of Bengal?
1. Lord William Bentinck
2. Sir William Denison
3. The Lord Napier
4. Warren Hastings

Ans:4

10.Victoria Memorial in Kolkata was proposed to be built by –
1. Lord Canning
2. George Curzon
3. William Hastings
4. Lord William Bentinck

Ans:2

11.Who, among the following rulers, organised the Second Buddhist Assembly?
1. Ajatashatru
2. Kalasoka
3. Ashoka
4. Ananda

Ans:2

12. Ashoka’s conquest of Kalinga has been described in the minor rock edict numbered
1. I
2. IV
3. VIII
4. XIII

Ans:4

13. The first Iranian ruler who brought some parts of India under his sway was
1. Darius I
2. Cyrus
3. Cambysis
4. Shaharsh

Ans:1

14. Charminar was built by?
1. Humayun
2. Mohammed Quli Qutab Shah
3. Ashoka
4. Narasimha

Ans:2

15. ________ was imprisoned for the rest of his life by Aurangzeb.
1. Akbar
2. Shah Jahan
3. Jahangir
4. Babur

Ans:2

16. ________ succeeded to the throne of Ferghana in 1495 when he was only 12 years old.
1. Humayun
2. Akbar
3. Jahangir
4. Babur

Ans:4

17. When was the Indian Association founded?
1. 1876
2. 1884
3. 1887
4. 1890

Ans:1

18. Indian handicrafts rapidly declined due to
1. lack of patronage
2. growing craze for imported goods
3. stiff competition from the machine-made goods of England
4. All the above

Ans:4

19. Queen Victoria’s famous proclamation, transferring authority from the East India Company to the Crown, was made from
1. London
2. Calcutta
3. Delhi
4. Allahabad

Ans:4

20. What was the original name of Euthydemia?
1. Gondhara
2. Sakala
3. Kapisa
4. Purushapura

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.