Set-29 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-29 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Sikkim.
1. 11
2. 19
3. 10
4. 1

Ans:4

2. “Betting and gambling” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:2

3. “Naval, military and air force” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:1

4. Indian National Congress is a part of which political group?
1. United Progressive Alliance
2. National Democratic Alliance
3. Janata Parivar
4. Rashtra Parivar

Ans:1

5. The Chief Justice of a High Court receives a monthly salary of
1. 2 lakh
2. 3.50 lakh
3. 2.80 lakh
4. 2.50 lakh

Ans:4

6. NITI Aayog has been formed to replace which of the following institution?
1. Planning Commission
2. IRDA
3. Department of Telecommunications (DoT)
4. Department of Information Technology

Ans:1

7. How many fundamental Rights are mentioned in Indian constitution?
1. Five
2. Six
3. Seven
4. Eight

Ans:2

8. How many types of writ are there in the Indian Constitution?
1. 5
2. 4
3. 3
4. 2

Ans:1

9. Which of the following is not included in the Directive Principles of State Policy?
1. Prohibition of Liquor
2. Right to Work
3. Equal Wage for Equal Work
4. Right to Information

Ans:4

10. Part IV of constitution of India deals with which of the following?
1. The Union
2. The States
3. Fundamental Rights
4. Directive Principles of State Policy

Ans:4

11. In Indian constitution, the method of election of President has been taken from which country?
1. Britain
2. USA
3. Ireland
4. Australia

Ans:3

12. Which article was referred to as the ‘the heart and soul’ of the constitution by Dr. B. R. Ambedkar?
1. Article 4
2. Article 32
3. Article 28
4. Article 30

Ans:2

13. Which of the following provision needs a special majority in Parliament?
1. Change in Fundamental Rights
2. Creation of New States
3. Removal of Lok Sabha Speaker
4. Rules and Procedures in Parliament

Ans:1

14. When the offices of the President and Vice-President fall vacant simultaneously, who acts as President?
1. Prime Minister of India
2. The Chief Justice of India
3. The Speaker of Lok Sabha
4. The Comptroller and Auditor General of India

Ans:2

15. A Unitary form of government is that in which all the powers are concentrated in the hands of –
1. Local government
2. Central government
3. Provincial government
4. Panchayats

Ans:2

16. In the National Flag, what shall be the Ratio of the width to the length—
1. 2 : 3
2. 2 : 4
3. 2 : 5
4. 2 : 6

Ans:1

17. What was the important landmark judgement regarding amendment of the Constitution (Article 368)
1. Shankari Prasad vs. Union of India
2. Golak Nath vs State of Punjab
3. Kesavananda vs State of Kerala
4. All the above

Ans:3

18. Administrative Tribunal is related with which article
1. Article – 356
2. Article – 249A
3. Article – 339
4. Article- 323A

Ans:4

19. Under Article 365 what are the duties of the Union Government with respect to State Governments—
1. Ensure that every State Minister should act in accordance with the advice of Chief Minister
2. Ensure that Governor acts under advice of the Chief Minister
3. Ensure that Governance in the State is in accordance with the Constitution
4. All of the above

Ans:3

20. After declaration of financial emergency by the President, what is the period of operation without approval by the Parliament—
1. Three Months
2. Four Months
3. Two Months
4. One Month

Ans:3