Set-29 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) Find the next term in the series.

1. 13, 41, 167, 839, 5039, ?

2. 164, 202, 244, 290, 340, ?

3. 27, 25, 46, 130, 504, ?

4. 793, 982, 1126, 1138, 1162, ?

5. 9, 11, 16, 27, 44, ?

6. 13, 22, 33, 46, 61, ?

7. 18, 27, 45, 63, 99, ?

8. 265, 233, 203, 175, 149, ?

9. 4, 25, 67, 130, 214, ?

10. 511, 341, 213, 121, 59, ?

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-10) Find the next term in the series.

    1. Question

    13, 41, 167, 839, 5039, ?

    Ans:1
    The pattern is as follows:

    (13 x 3) + 2 = 41

    (41 x 4) + 3 = 167

    (167 x 5) + 4 = 839

    (839 x 6) + 5 = 5039

    (5039 x 7) + 6 = 35279

  2. 2. Question

    164, 202, 244, 290, 340, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    82 + 102 = 164

    92 + 112 = 202

    102 + 122 = 244

    112 + 132 = 290

    122 + 142 = 340

    132 + 152 = 394

  3. 3. Question

    27, 25, 46, 130, 504, ?

    Ans: 2
    The pattern is as follows:

    (27 x 1) – 2 = 25

    (25 x 2) – 4 = 46

    (46 x 3) – 8 = 130

    (130 x 4) – 16 = 504

    (504 x 5) – 32 = 2488

  4. 4. Question

    793, 982, 1126, 1138, 1162, ?

    Ans:4
    The next term is obtained by adding the number to the product of its digits.

    793 + 189 = 982

    982 + 144 = 1126

    1126 + 12 = 1138

    1138 + 24 = 1162

    1162 + 12 = 1174

  5. 5. Question

    9, 11, 16, 27, 44, ?

    Ans:4
    The pattern adds alternate prime numbers to the previous term:

    9 + 2 = 11

    11 + 5 = 16

    16 + 11 = 27

    27 + 17 = 44

    44 + 23 = 67

  6. 6. Question

    13, 22, 33, 46, 61, ?

    Ans:4
    The pattern is as follows:

    2 x 5 + 3 = 13

    3 x 6 + 4 = 22

    4 x 7 + 5 = 33

    5 x 8 + 6 = 46

    6 x 9 + 7 = 61

    7 x 10 + 8 = 78

  7. 7. Question

    18, 27, 45, 63, 99, ?

    Ans:3
    The pattern 9 being multipled by consecutive prime numbers:

    9 x 2 = 18

    9 x 3 = 27

    9 x 5 = 45

    9 x 7 = 63

    9 x 11 = 99

    9 x 13 = 117

  8. 8. Question

    265, 233, 203, 175, 149, ?

    Ans:4
    The pattern is as follows:

    162 + 9 = 265

    152 + 8 = 233

    142 + 7 = 203

    132 + 6 = 175

    122 + 5 = 149

    112 + 4 = 125

  9. 9. Question

    4, 25, 67, 130, 214, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    4 + 21 x 1 = 25

    25 + 21 x 2 = 67

    67 + 21 x 3 = 130

    130 + 21 x 4 = 214

    214 + 21 x 5 = 319

  10. 10. Question

    511, 341, 213, 121, 59, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    83 – 1 = 511

    73 – 2 = 341

    63 – 3 = 213

    53 – 4 = 121

    43 – 5 = 59

    33 – 6 = 21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.