Set-29 Quadratic Equations (Inequalities) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Quadratic Equations (Inequalities) for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:1-10) In each of the following questions, two equations(i) and (ii) are given. You have to solve them and find the correct option.

1.
a) x3 – 39304 = 0
b) y2 – 1296=0

2.
a) 624-342-120+88x =784+248+516+22
b) (21y-504)(18y-576)=0

3.
a) 26x^2-64x+24=0
b) 2y^2-28y+96=0

4.
a) 16y + 10x=48
b) 8y+7x=32

5.
a) 2x^2+11x+9=0
b)2y^2-7y+6=0

Direction (6-10): In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations.
Give Answer

6.
I. p2 – 18p + 72= 0
II. 5q2 – 18q + 9 = 0

7.
I. p2 = 4
II. 3q2 – 4q – 4 = 0

8.
I. 6p2 – 5p – 6 = 0
II. 2q2 – 13q + 20 = 0

9.
I. 2p2 – 5p = 0
II. 3q2 – 7q – 6 = 0

10.
I. 2p2 + 5p + 2= 0
II. 2q2 + 19q + 45 = 0

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:1-10) In each of the following questions, two equations(i) and (ii) are given. You have to solve them and find the correct option.

1. Question

a) x3 – 39304 = 0
b) y2 – 1296=0

Ans: 5
a) x3 – 39304 = 0
x= 39304
x=34

b) 2y2 – 5184=0
y2 =1296
y=±36
Thus, the relationship cannot be determined.

2. Question

a) 624-342-120+88x =784+248+516+22
b) (21y-504)(18y-576)=0

Ans: 2
a) 624-342-120+88x =784+248+516+22
624+88x= 2032
88x=1408
x=16

b) (21y-504)(18y-576)=0
21y- 504=0, 18y-576=0
21y=504, 18y=576
y=24 and 32
Thus x<y

3. Question

a) 26x^2-64x+24=0
b) 2y^2-28y+96=0

Ans: 2
a) 26x^2-64x+24=0
13x^2-32x+12=0
(X-2)(13x-6)=0
x=2 and 6/13

b) 2^2-28y+96=0
y^2-14y+48=0
(y-6)(y-8)=0
y=6 and 8
Thus x<y

4. Question

a) 16y + 10x=48
b) 8y+7x=32

Ans: 1
10x+16y=48……(1)
7x+8y=32………(2)
Multiplying (2) by 2 and solving equations, we get
x=4   and    y=0.5
Thus x>y

5. Question

a) 2x^2+11x+9=0
b)2y^2-7y+6=0

Ans: 2
a) 2x^2+11x+9=0
2x(x+1) +9(x+1) =0
(x+1)(2x+9)=0
x=-4.5 and -1

b) 2y^2-7y+6=0
2y^2-4y-3y+6=0
2y(y-2)-3(y-2) =0
y=1.5 and 2
Thus x<y

Direction (6-10): In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations.
Give Answer

6. Question

I. p2 – 18p + 72= 0
II. 5q2 – 18q + 9 = 0

Ans: 1
p2 – 18p + 72= 0
(p-12)(p-6) = 0
Gives p = 6, 12
5q2 – 18q + 9 = 0
5q2 – 15q – 3q + 9 = 0
5q (q-3) – 3(q-3) =0
(5q-3) (q-3) =0
Gives q = 3/5, 3
Put on number line
3/5   3    6  12
P > q

7. Question

I. p2 = 4
II. 3q2 – 4q – 4 = 0

Ans: 5
p2 = 4
Gives p = 2 , -2
3q2 – 4q – 4 = 0
3q2 – 6q + 2q – 4 = 0
Gives q = -2/3, 2
Put on number line
-2      -2/3        2
So no relation

8. Question

I. 6p2 – 5p – 6 = 0
II. 2q2 – 13q + 20 = 0

Ans: 2
6p2 – 5p – 6 = 0
6p2 – 9p + 4p – 6 = 0
Gives p = -2/3, 3/2
2q2 – 13q + 20 = 0
2q2 – 8q – 5q +20 = 0
Gives q = 4, 5/2
Put on number line
-2/3   3/2    5/2    4
P < q

9. Question

I. 2p2 – 5p = 0
II. 3q2 – 7q – 6 = 0

Ans: 5
2p2 – 5p = 0
p(2p-5) = 0
Gives p = 0, 5/2
3q2 – 7q – 6 = 0
3q2 – 9q + 2q – 6 = 0
Gives q = -2/3, 3
Put on number line
-2/3    0   5/2         3
There is no relation

10. Question

I. 2p2 + 5p + 2= 0
II. 2q2 + 19q + 45 = 0

Ans: 1
2p2 + 5p + 2= 0
2p2 + 4p + p + 2= 0
Gives p = -1/2, -2
2q2 + 19q + 45 = 0
2q2 + 10q + 9q + 45 = 0
Gives q= -10/2, -9/2
Put on number line
-10/2     -9/2    -2     -1/2
P > q

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.