Set-29 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): In each question below are statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give answer
(a)If only Conclusion I follows
(b)If only Conclusion II follows
(c)If either Conclusion I or II follows
(d)If neither Conclusion I nor II follows
(e)If both Conclusions I and II follow

1.
All cars are vehicles.
Some Vehicles are buses.
Conlusion:
I) Some cars are buses
II) Some buses are cars.

2.
All chairs are tables.
All tables are wood.
Conclusion:
I) All chairs are wood.
II) Some chairs are wood.

3.
All laptops are electronics.
All computers are electronics.
Conclusion:
I) Some laptops are computers
II) Some computers are laptops

4.
All flowers are plants.
All fruits are flowers.
Conclusion:
I) All fruits are plants
II) All plants are flowers

5.
Some gates are entrances.
All doors are entrances.
I) Some gates are definitely not doors
II) At least some gates are doors

Directions (6-10): In each of the questions given below, there are some statements which are followed by conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. You have to then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements.

6.
Statements:
All cats are dogs. Some cats are rats. Some bats are dogs. No bat is rat.
Conclusions:
I. Some cats are bats.
II. Some rats are dogs.
III. No dog is rat.
IV. No cat is bat

7.
Statements:
All phones are tablets. All pens are pencils. Some pencils are phones. Some phones are pagers.
Conclusions:
I. Some tablets are pencils.
II. Some pagers are tablets
III. Some pens can be pagers
IV. Some tablets can be pens

8.
Statements:
All ducks are hens. All horses are donkeys. All hens are monkeys. Some horses are ducks.
Conclusions:
I. Some donkeys are hens.
II. No monkey is donkey
III. Some monkeys are horses
IV. Some ducks are donkeys

9.
Statements:
Some lions are tigers. Some pigs are boars. All boars are lions. All tigers are leopards.
Conclusions:
I. Some pigs are lions.
II. No leopard is boar.
III. Some tigers are boars.
IV. Some leopards are lions

10.
All fish is shark. No shark is whale. All whale is egg. Some egg is cod.
Statements:
I. Some fish can be whale.
II. Some egg can be fish.
III. Some shark is cod.
IV. Some whale is cod.

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions (1-5): In each question below are statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give answer
(a)If only Conclusion I follows
(b)If only Conclusion II follows
(c)If either Conclusion I or II follows
(d)If neither Conclusion I nor II follows
(e)If both Conclusions I and II follow

1. Question

All cars are vehicles.
Some Vehicles are buses.
Conlusion:
I) Some cars are buses
II) Some buses are cars.

Ans: 4
All cars are vehicles but only some vehicles are buses.
So, it is possible that the vehicles that are buses are not cars.
Hence, we cannot deduce conclusion 1.
As we cannot say that some cars are buses, we also cannot say that some buses are cars.
Hence, we cannot deduce conclusion 2.
As neither conclusion follows, the answer is option D.

2. Question

All chairs are tables.
All tables are wood.
Conclusion:
I) All chairs are wood.
II) Some chairs are wood.

Ans: 5
All chairs are tables and all tables are wood => All chairs are wood => Conclusion 1 follows
If all chairs are wood, then some chairs will definitely be wood => Conclusion 2 follows
As both the conclusions follow, the answer is option E.

3. Question

All laptops are electronics.
All computers are electronics.
Conclusion:
I) Some laptops are computers
II) Some computers are laptops

Ans: 4

4. Question

All flowers are plants.
All fruits are flowers.
Conclusion:
I) All fruits are plants
II) All plants are flowers

Ans: 1

5. Question

Some gates are entrances.
All doors are entrances.
I) Some gates are definitely not doors
II) At least some gates are doors

 Ans: 4

Directions (6-10): In each of the questions given below, there are some statements which are followed by conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. You have to then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements.

6. Question

Statements:
All cats are dogs. Some cats are rats. Some bats are dogs. No bat is rat.
Conclusions:
I. Some cats are bats.
II. Some rats are dogs.
III. No dog is rat.
IV. No cat is bat

Ans: 3

7. Question

Statements:
All phones are tablets. All pens are pencils. Some pencils are phones. Some phones are pagers.
Conclusions:
I. Some tablets are pencils.
II. Some pagers are tablets
III. Some pens can be pagers
IV. Some tablets can be pens

Ans: 4

8. Question

Statements:
All ducks are hens. All horses are donkeys. All hens are monkeys. Some horses are ducks.
Conclusions:
I. Some donkeys are hens.
II. No monkey is donkey
III. Some monkeys are horses
IV. Some ducks are donkeys

Ans: 2

9. Question

Statements:
Some lions are tigers. Some pigs are boars. All boars are lions. All tigers are leopards.
Conclusions:
I. Some pigs are lions.
II. No leopard is boar.
III. Some tigers are boars.
IV. Some leopards are lions

Ans: 1

10. Question

All fish is shark. No shark is whale. All whale is egg. Some egg is cod.
Statements:
I. Some fish can be whale.
II. Some egg can be fish.
III. Some shark is cod.
IV. Some whale is cod.

Ans: 2